Skandinavske hobit kućice

Tradicionalna gradnja, veliki prozori i krov prekriven rastinjem – ove šarmantne kućice su nešto što se najčešće može videti širom skandinavskih zemalja. Travnati krov osim što čini da kuće izgledaju poput kućica iz bajki imaju i značajnu ekološku stavku kojom se mogu pohvaliti – obezbeđuju izvrsnu toplotnu i zvučnu izolaciju i štede energiju.

Skandinavske-hobit-kucice4

Usled sve veće popularnosti ovakvog načina gradnje u skandinaviji ali i ostatku evrope organizuje se takmičenje za najbolji zeleni krov. Skaninavska asocijacija zelenih krovova (Scandinavian Green Roof Association – SGRA) organizuje ovo ,,takmičenje” a ovde su neke od slika koje dočaravaju izgled ovih šarmantnih kućica koje se fantastično uklapaju u svoje okruženje i slave prirodu.

Zeleni krovovi apsorbuju kišnicu i rashlađuju kuću u letnjem periodu, a održavaju toplotu tokom zime. Poput šarmantnih hobit kućica ove kuće sarađuju sa prirodom i ne ruže je svojim izgledom već predstavljaju bajkovito utičište u kome ljudi žive.

Asocijacija SGRA se nada da će ovim putem uspeti da podstakne ljude da se odluče na ovakav tip gradnje ,,gde se kuće i priroda kombinuju i dopunjuju – gde zeleni krovovi i zidovi kreiraju žive, održive gradove.”

Izvor: mymodernmet.com
Share