Sindi Ekert: Žena koja se izborila da žene dobiju svoju Vijagru

„Probaj da se opustiš, napravi toplu kupku, popij čašu vina…” – samo su neki od saveta koji se ženama upućuju kada im opadne seksualna želja i počnu da se dešavaju problemi, ne samo u spavaćoj sobi, već i na drugim poljima odnosa sa partnerom. I mada dosta nas zna da je to istina, retko ko će to otvoreno priznati i izjaviti kao Sindi Ekert (Cindy Eckert) u emisiji Pretty Big Deal.

Sindi Ekert je američka preduzetnica i snažna zagovornica ženskog preduzetništva koja je svoju karijeru izgradila u okvirima farmaceutske industrije. Jedna je od retkih žena koja je uspela da proda svoju kompaniju za milijardu dolara. „Njujork tajms” je njen farmaceutski proizvod nazvao „lekom generacije“, a „Fortune” ju je opisao kao „neumornu silu prirode“. Njen zaštitni znak je to što na sebi uvek ima nešto u roze boji.

Tokom ugledne dvadesetčetvorogodišnje karijere u zdravstvu, pokrenula je i prodala dva preduzeća za više od 1,5 milijardi dolara. Nakon što je prodala Slate Pharmaceuticals, kompaniju koja je pomogla u dugotrajnom tretmanu testosterona kod muškaraca, odmah je pokrenula Sprout Pharmaceuticals. Kao suosnivačica i izvršna direktorka kompanije Sprout, izašla je sa prvim odobrenim lekom specijalizovanim za nisku seksualnu želju kod žena, nazvan Addyi – dok su ga mediji uglavnom predstavljali jednostavno kao „ženska Vijagra“. Sindi je 2015. godine prodala kompaniju farmaceutskom gigantu Valeant Pharmaceuticals za milijardu dolara u gotovini. Svi koji su bili deo originalnog tima kompanije Slate dobili su udeo u Sprout-u.

Ubrzo nakon prodaje, Valeant je došao u fukos medijske pažnje zbog rasta cena njihovih lekova i istrage u vezi s lošom administrativnom praksom. Sindi nije ostala imuna na ova dešavanja, pa je pregovarala da ponovo stekne vlasništvo nad Addyi bez ikakvih troškova, kako bi proizvod pravilno lansirala na tržište pod svojim uslovima. Ne samo da je dobila nazad svoj proizvod, već je od Valeant-a obezbedila zajam od 25 miliona dolara za finansiranje početnih operativnih troškova.

Danas je Sindi usredsređena na mentorstvo, investiranje, pokretanje i izgradnju drugih preduzeća koja vode žene, a 2016. osnovala je i „Pink Ceiling“ (roze plafon), konsultantsko preduzeće u kojem je izvršna direktorka. U okviru Pink ceiling-a je lično uložila 15 miliona dolara u 10 različitih zdravstvenih kompanija u različitim fazama razvoja.

Share