Šesti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam ŠesTO čulo

Šesto izdanje festivala Dok’n’Ritam odvija se pod parolom ŠesTO čulo i posvećeno je velikanima domaće i regionalne muzičke scene koji su nas napustili u periodu između dva festivala. Misija festivala Dok’n’Ritam jeste afirmacija muzičkog dokumentarnog filma koja, posebno ove godine, uključuje i buđenje odgovornosti prema delima i stvaraocima, očuvanje muzike i njenih dokumenata. „Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo i preciznije prepoznavati prave vrednosti i učestvovati u afirmaciji novih stvaralaca. DNR čuva najznačajnije muzičke priče, i vodi nas u „novo normalno” sa jasnom slikom o sopstvenoj DNК“, poručuje umetnička direktorka i osnivač festivala Sandra Rančić.

Ove godine, publika će imati priliku da pogleda dvadeset filmova – dve svetske premijere, od kojih je jedna regionalna, a neke filmove će domaća publika pogledati po prvi put. U takmičarskom programu gledaćemo filmove o Tomažu Pengovu, Kirilu Džajkovskom, romskom orkestru koji priprema koncert sa svetski poznatim sastavom Culture Shock, zatim o „Ocu Balkan beatsa“ u Evropi, jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku, bugarskoj rokenrol sceni, značajnom rok srpskom rok bendu 90-ih, sastavu Love Hunters…Programske celine Gradovi kao baze rokenrola donose nam priču o KST-u, kao i priču o klubovima i sceni grada Pula, dok ćemo u programu Severna Makedonija u gostima, imati prilike da se upoznamo sa dokumentarnim delima sa tog područja, koje nam donosi Skopje Cinema City Film Festival. Kroz specijalnu projekciju i tribinu, imaćemo i osvrt na četiri decenije na Novog talasa.

U programu Notabook upoznaćemo se sa tri nove muzičke knjige, posvećene Leonardu Koenu, grupi Laibach, reunionu grupe Cream. Publika će imati priliku da učestvuje u zanimljivim tribinama, pogleda izložbu fotografija sastava Laibach, čiji je autor bivši član grupe.

Poseban deo ovog festivala čine programi POSVETA Dok’n’Ritma muzičkim velikanima koji više nisu sa nama. Revijalni program nam donosi priče o Bili Holidej, Robiju Robertsonu i grupi The Band, Majklu Hačinsu, prerano preminulom frontmenu sastava INXS.

Filmska ostvarenja na ovogodišnjem programu govore o prekretnicama, povratku korenima, istraživanjima, gradovima kao bazama popularnog zvuka u prošlom vremenu i nekim vrlo uzbudljivim muzičkim žanrovima koji široj javnosti dosada nisu bili poznati.

Na programu su i dva koncerta, od kojih  je jedan poseban – sa posvetom velikanima koji su nas napustili između dva izdanja festivala, a drugi je Intro koncert šestog DNR, nastup sastava E-Play, poznatog po specifičnom tamnom zvuku, a svetloj poruci, koji se savršeno prepliće sa konceptom Dok’n’Ritma, a posebno ovogodišnjeg, ŠesTOG čula. Još smo u mraku i pod maskama u ovom trenutku, ali novo svetlo sasvim je blizu.

Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go On poseban je koncert koji će zatvoriti festival: slušaćemo poznate pesme naših preminulih velikana, u novom aranžmanu, koji su priredili mladi muzičari, pobednici petog BUNT Rok Festivala, sastav Lagana sreda. Ova jedinstvena poruka čuvanja nasleđa i nastavljanja započetog puta, postaće novi dokument našeg ritma.

Festivalski program započinje Intro danom, 7. juna, da bi se festival zvanično otvorio 8. juna.  Trajaće do 11. juna i odigravaće se u prostorima Doma kulture Studentski grad.

Share