Septembar u art bioskopu Kolarac

U cilju stvaranja nove publike, afirmacije filmskog i video stvaralaštva u funkciji edukacije i promocije umetnosti i nauke, nastavljamo se poseban programom ART BIOSKOP. Ciklus AUTOR U GOSTIMA omogućiće gledaocima da se jednom mesečno upoznaju i porazgovaraju sa nekim od domaćih ili stranih autora.

Ovog meseca gosti su Neda Nikolić-Bobić, književni prevodilac, specijalni gost Milan Vlajčić, filmski kritičar, a razgovor sa gostima je predviđen posle filmova.

septembar-u-art-bioskopu-kolarac

14. septembar
18.00h SOBA I PO ili SENTIMENTALNO PUTOVANJE U DOMOVINU
U pitanju je film-fantazija o zamišljenom povratku Josifa Brodskog u rodni grad, koji se nikada nije ostvario. Film je snimljen po književnim esejima Josifa Brodsog, korišćeni su materijali iz njegove biografije, animirani njegovi crteži… Naslov filma Soba i po naslov je autobiografskg eseja Brodskog koji je ujedno i naslovjedne njegove knjige. Soba i po je životni prostor u ogromnom Lenjingradskom zajedničkom stanu u kom je Brodski proveo trideset godina života. Za uloge roditelja Alisa Frejdndlih i Sergej Jurski dobili su nagrade, Alisa Frejndlih dobila je zvanje Zaslužnog umetnika Rusije.

Reditelj Andrej Hržanovski, profesor režije i animacije na Ruskom državnom fakultetu kinematografije, za ovaj film dobio je “Kristalni globus” na festivalu u Karlovim Varima, Gran-Pri, i nagradu filmskih kritičara međunarodnog festivala “Ogledalo” Tarkovskog i nagradu “Nika” za najbolji film, najbolju režiju i najbolji cenario za 2010. godinu


Autori scenarija: Jurij Arabov, Andrej Hržanovski.
Snimatelj: Vladimir Briljakov
Uloge: Alisa Frejndlih, Sergej Jurski, Grigorij Ditjakovski, Artjom Smola, Jevgenij
Ogandžajan, Svetlana Kručkova

20. 30h
Gosti: Neda Nikolić-Bobić, književni prevodilac, specijalni gost Milan Vlajčić, filmski kritičar

ŠETNJE S BRODSKIM
Film pod naslovom Šetnje s Brodskim zasnovan je na snimcima načinjenim u Veneciji ujesen 1993. godine, kada su autori proveli s pesnikom nekoliko dana šetajući po tom, za njega jedinstvenom gradu, koji podseća na Peterburg.

Brodski je, između ostalog, poveo svoje prijatelje po Veneciji da im pokaže mesta koja su ga inspirisala da napise svoju poznatu knjigu Vodeni žig, posvećenu Veneciji.
Čudnom igrom slučaja, kojom je tako obilovala sudbina Brodskog, 24. maja 1995. godine, na njegov poslednji rođendan, film Šetnje s Brodskim dobio je glavnu rusku televizijsku nagradu TEFI.
U noći 28. januara 1996. godine pesnik je preminuo u Njujorku od srčanog udara. Postalo je jasno da će za ruskog gledaoca on ostati zapamćen samo na ovoj “venecijanskoj” traci, jer je to bio i poslednji boravak Brodskog u Veneciji.

Dopunski materijali:
– Traktori u svitanje. Priča o prvom objavljivanju Brodskog u sovjetskoj štampi
(Konošske rejonske novine Poziv)
– Kadrovi sa službe na Četrdesetodnevni pomen Josifu Brodskom u Njujorškoj Katedrali (Njujork, 8. mart 1966. godine)

Od 15. septembra svakog dana osim nedeljom igraju filmovi:

18.30 SVETA LJUBAV, 2016. 101 min Francuska
Režija: Benoa Delepin, Gustav Kervern
Uloge: Žerar Depardje, Benoa Pelvor

Svake godine, Bruno, obeshrabreni uzgajivač stoke, posećuje sajam agrikulture u Parizu. Ove godine njegov otac Žan mu se pridružuje, jer želi da konačno pobede na takmičenju sa njihovim bikom Nabukodonosorom i ubedi Bruna da preuzme porodični posao na farmi. Ali on ne zna da Bruno svake godine nikad ne zalazi na sajam, već pokušava da završi rutu vinskog puta po zemlji, što nikad do sada nije uspeo. Žan shvata koliko je to bitno njegovom sinu i predlaže da zajedno završe rutu i u pratnji Majka, mladog i čudnog taksiste, počinju svoju avanturu po vinskim predelima Francuske. Ne samo da otkrivaju različite vinske rute, već pronalaze i put koji ih vodi nazad do ljubavi.

20.30
RASPRSKAVANJE
Italija, Francuska, 2016, 120 min
Režija: Luka Gadanjino
Uloge: Dakota Džonskon, Tilda Svinton, Rajlf Fajns

Od reditelja filma Ja sam ljubav, nominovanog za nagradu Oskar, stiže jedinstvena, provokativna i napetošću nabijena psihološka drama. Rok legenda Merijen Lejn (Tilda Svinton) se oporavlja na vulkanskom ostrvu Pantelerija u Italiji sa svojim partnerom Polom (Matijas Šunarts) kada Heri, ikonoklastični muzički producent i njen nekadašnji ljubavnik, stiže iznenada sa svojom kćerkom Penelopi (Dakota Džonson) i narušava im odmor, donoseći sa sobom eksploziju nostalgije od koje se ne može pobeći. Rasprskavanje je senzualan portret žudnje, ljubomore i rock’n’rolla, okupan mediteranskim suncem.

Karte se kupuju na biletarnici pola sata pre projekcije. Cena: 250 dinara.

Share