Sarajevo Film Festival: Uspešno leto za srpski film

Predstojeće izdanje Sarajevskog filmskog festivala (Sarajevo Film Festival – SFF), koje će biti održano od 10. do 17. avgusta na više lokacija širom Sarajeva, obilovaće srpskim filmovima, srpskim manjinskim koprodukcijama, učesnicima programa i filmskim stvaraocima iz Srbije.

U glavnom takmičarskom programu fokusiranom na dugometražni igrani film za festivalska odličja nadmetaće se Teret Ognjena Glavonića, Banditi u potrazi za mamom, celovečernji igrani debi scenariste i reditelja Koste Ristića, imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film Zlogonje Raška Miljkovića biti prikazan u Dečijem programu festivala. Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije na planu celovečernjeg igranog filma – film Granice, kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, koja će biti prikazana kao deo programske celine BH program, i Sam samcat, novi film Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina, koja je uvrštena u dva festivalska programa – Takmičarski program – igrani film i BH film.

Kada je o dokumentarnom filmu reč, u takmičarskom programu ove godine nadmetaće se i dva dugometražna ostvarenja iz Srbije – Okupirani bioskop Senke Domanović i 4 godine u 10 minuta Mladena Kovačevića. U takmičarskom programu studentskog filma učestvovaće srpski filmovi  Najtopliji dan leta Maše Šarović i Jedini Nikole Polića, a u programu kratkih filmova za nagrade boriće se i kraki animirani film Neputovanja / Untravel Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg.

U programu Specijalnih projekcija biće prikazan kratkometražni dokumentarni film Nešto u vodi (Something in the Water) reditelja Petera Radovicha, Jr., a u okviru celine Suočavanje sa prošlošću višestruko nagrađivana Druga strana svega Mile Turajlić. Pretpremijere donose projekciju prvih epizoda nove serije Jutro će promeniti sve, koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, a čije će prikazivanje uskoro početi na programima Radio televizije Srbije.

U grupu od pet odabranih projekata dokumentarnih ostvarenja u fazi postprodukcije uvršten je i projekat Diary of a Serious Offender reditelja Danila Cekovića, a projekat filma Kelti, celovečernjeg igranog prvenca u režiji Milice Tomović učestvovaće u predstavljanju  sklopu CineLink koprodukcionog  marketa, na kom će profesionalcima iz sveta filma biti predčeni projekti u završnoj fazi razvoja. Na Cinelink koprodukcionom marketu po pozivu organizatora biće predstavljeni i i projekti jednog srpsko-rumunskog filma i dve buduće srpske serije – film Letnje veče, pola jedanaest u režiji Ivane Mladenović, autorke prošlogodišnjeg filma Vojnici. Priča iz Ferantija, i serija Anatomija zločina Ane Tomović i Vuka Ršumovića i Loša krv Milutina Petrovića.

A na 12. po redu programu Talents Sarajevo učešće će, takođe po pozivu, uzeti i šestoro učesnika iz Srbije: Pavle Čemerikić, glumac, Svetislav Dragomirović, reditelj, Andrijana Sofranić, producentkinja, Čarna Vučinić, producentkinja, Stefan Đorđević, direktor fotografije, i Jovan Marković, filmski kritičar kao deo Talent Press-a. Osim toga, članica žirija u programu dokumentarnog filma biće Mila Turajlić, autorka filmova Cinema Komunisto i Druga strana svega, a Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, biće član ovogodišnjeg Eiroimages žirija.

Share