Sajam knjiga: Program na štandu Arhipelaga

Pisac istorijskih romana Nikola Moravčević i pesnici Slobodan Zubanović i Ana Ristović biće gosti u sredu 25. oktobra na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga, gde će od 15 do 17 časova potpisivati primerke svojih knjiga i družiti se sa čitaocima.

Arhipelag je premijerno na Sajmu knjiga predstavio novu knjigu Nikole Moravčevića, provokativnu istoriografsku studiju Nikole Moravčevića o banu i potonjem kralju Tvrtku I Kotromaniću, o njegovom burnom životu i državničkim poduhvatima, o iznenadnoj smrti i naglom opadanju njegove države posle toga, kao i o suprotstavljenim interpretacijama koje ga prate do današnjih dana.

Sajamske premijere su i nove pesničke knjige Slobodana Zubanovića Vidi Vidi i Ane Ristović Tu.

Zubanovićeva knjiga pesama Vidi Vidi predstavlja hroniku jednog pesničkog iskustva i hroniku jedne pesničke avanture. Polazeći od prve pesnikove knjige Кupatilo, objavljene pre tačno pola veka, nova Zubanovićeva knjiga pesama, kao u kakvoj retrospektivi, sagledava i preispituje teme i poetiku, postupak i promene koje su obeležile ovaj pesnički opus, jedan od najznačajnijih nastajalih na srpskom jeziku u poslednjih nekoliko decenija.

Cela knjiga pesama Ane Ristović Tu nastoji da osmisli, prepozna i izgovori to čudesno mesto za koje se, bez ostatka, može reći tu. To mesto se u pesmama Ane Ristović traži i na moru i na kopnu, i u sebi i u svetu, i u daljini i u blizini, i u svakodnevici s kojom se mora i u snoviđenjima bez kojih se ne može ni u svakodnevici ni u poeziji, i u kineskim prizorima i u mediteranskim ili beogradskim vidicima. Ali se najpre i najjednostavnije nalazi u samoj poeziji, kao stajnoj tački iznijansiranog unutrašnjeg i uzburkanog i mnogostranog spoljnjeg sveta. Uzbudljive i raznolike slike ove poezije produžavaju se u knjizi pesama Tu crtežima Ane Ristović koji stoje u najdubljoj vezi sa samim pesamama na koje se odnose.

Share