Sajam knjiga: 3. Festival literature evropskog Mediterana

Tokom ovogodišnjeg Međunarodnog beogradskog sajma knjiga izdavači Treći Trg i Srebrno drvo imaće troje gostiju iz inostranstva – Frederika Pedrejru iz Portugala, Konstantiju Sotiriju sa Kipra i Pavlu Horakovu iz Češke.

Gost prve večeri 3. Festivala literature evropskog Mediterana 25. oktobra u 19 časova u KC Gradu biće portugalski pisac Frederiko Pedrejra, dobitnik Nagrade EU za književnost, koji će govoriti o svom romanu ,,Košmarna sećanja jednog mesečara“ u prevodu Jovana Tatića. U razgovoru će učestvovati Uroš Kotlajić, Emilija Žikić i Dejan Matić. Predstavnik portugalske ambasade će se obratiti prisutnima.

Portugalski pisac Frederiko Pedrejra (1983) studirao je u Portugalu i Velikoj Britaniji, gde je magistrirao na Rojal Holovej, Univerzitetu u Londonu. Doktorirao je teoriju književnosti na Univerzitetu u Lisabonu. Knjiga zasnovana na njegovoj disertaciji osvojila je nagradu INCM/Vasko Grasa Moura 2016. za najbolji esej iz humanističkih nauka. Pedrejra se, pored pisanja, u životu bavio različitim profesijama, između ostalog novinarstvom, prevođenjem i knjižarskim poslom. Živeo je i u Italiji i Francuskoj.Kao pisac, objavio je oko 10 knjiga, uključujući šest zbirki poezije, dva romana, knjigu pripovedaka i zbirku eseja. Godine 2021. osvojio je Nagradu EU za književnost za svoju knjigu ,,Košmarna sećanja jednog mesečara”. Godine 2002. za zbirku poezije osvojio je nagradu Portugalskog udruženja književnika (SPA). Preveo je dela Jejtsa, Luiz Glik, G. K. Čestertona, Orvela i romane Dikensa, Svifta, H. Dž. Velsa, Hardija, Džona Banvila i Virdžinije Vulf.

Kipranska autorka Konstantija Sotiriju sa svojim romanom ,,Aiše ide na odmor“ u izdanju Trećeg Trga i Srebrnog drveta predstaviće se narednog dana 26. oktobra u 19 časova u KC Gradu. Učesnici razgovora biće Vojislava Crnjanski, Antonina Kostić i Dejan Matić. Povodom ovog gostovanja posetiocima će se obratiti predstavnik kipranske ambasade.

Konstantija Sotiriju (1975) rođena je u Nikoziji. Diplomirala je na Katedri za turske studije Kiparskog univerziteta u Nikoziji, a završila je i postdiplomske studije iz istorije Bliskog istoka. Njen prvi roman ,,Aiše ide na odmor” dobio je nagradu Athens Prize for Literature i našao se u užem izboru za više državnih nagrada za književnost Grčke i Kipra.

Gosti sajma će imati priliku da ponovo čuju Frederika Pedrejru i Konstantiju Sotiriju na samom 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u četvrtak 26. oktobra u 12 časova.

Češka spisateljica Pavla Horakova imaće promociju svog romana ,,Teorija čudaštva“ u prevodu Tihane Hamović u petak 27. oktobra u KC Gradu u 19 časova, kao i u subotu 28. oktobra u 13 časova na Beogradskom sajmu knjiga. Nakon obraćanja češkog ambasadora, razgovor će voditi Katarina Pantović i Dejan Matić.

Posle razgovora sa autorima na štandu Trećeg Trga i Srebrnog drveta u prstenu Hale 1 biće upriličeno neformalno druženje.

Pavla Horakova (1974) je češka spisateljica, književna prevoditeljka, publicistkinja i radijska urednica. Završila je studije usmenog i pismenog prevođenja i srbistike na Karlovom univerzitetu u Pragu. Prevela je više od dvadeset naslova sa engleskog i srpskog jezika i dobitnica je nekoliko nagrada za prevođenje. Njen autorski debi bila je detektivska trilogija za decu ,,Bube grobari” (između 2010. i 2018), a zatim je sa Jiržijem Kamenom uredila dve knjige posvećene češkim učesnicima Prvog svetskog rata: ,,Stigla je careva komanda” (2015) i ,,Razumem, generale” (2018). Novelu ,,Johana” objavila je 2018. godine (koautorski sa Zuzanom Dostlovom i Alenom Šajnostovom), kao i svoj prvi roman za odrasle ,,Teorija čudaštva”, koji je 2019. nagrađen najprestižnijm češkim literarnim priznanjem Magnesia Litera za prozu. Do sada su otkupljena prava za prevod ovog romana na dvanaest jezika. Njen drugi roman za odrasle ,,Srce Evrope” izašao je 2021. godine i našao se na trećem mestu u anketi Lidovih novina za knjigu godine.

Osmog dana sajma 28. oktobra u 11 časova predstavnik poljske ambasade obratiće se publici pre razgovora sa Biserkom Rajčić povodom stogodišnjice od rođenja Vislave Šimborske, poljske pesnikinje i dobitnice Nobelove nagrade.

Na štandu Trećeg Trga i Srebrnog drveta posetioci sajma mogu pronaći veliki broj knjiga ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade Juna Fosea. Do sada su objavljeni roman ,,Jutro i veče“, zbirka poezije ,,Pas i anđeo“, kao i dve knjige drama ,,Ja sam vetar“ i ,,San i druge drame“, a tokom sajma stiže i prvi tom njegove ,,Septologije“ sa naslovom ,,Drugo ime“.

Share