Roze svet Janelle Monáe

Ime Janelle Monáe dobro je poznato ljubiteljima pop muzike. Američka pevačica, glumica i muzička producentkinja nedavno je objavila treći studijski album po imenu Dirty Computer. Tri singla su objavljena prethodeći kompletnom albumu, među kojima je i neobična pesma „PYNK”.

U radu na ovoj pesmi, Monáe je sarađivala sa underground pevačicom i vizuelnom umetnicom Grimes, kreirajući feminističku viziju u numeri koja suptilno kombinuje elektronski i pop žanr. „PYNK” je sve što možete da zamislite da jeste, ali doživljaj pesme u velikoj meri zavisi od vizuelne prezentacije, odnosno upečatljivog spota koji je režirala Emma Westernberg. Spot u trajanju od 4 i po minuta, nam predstavlja alternativni univerzum – prikaz sveta koji odavno nismo videli, ali kome se možda postepeno približavamo. Ovaj muzički spot neće gledaoce ostaviti bez reakcije – dok će na nekoga imati uticaj provokacije, drugoga će inspirisati.

Kao što se može pretpostaviti, primarna inspiriacija ove pesme je roze boja i sve što ona danas predstavlja. Zaista, roze boja je u poslednjim godinama dobila na značaju, kako u svetu mode tako i u popularnoj kulturi, i transformisala se iz prvobitne estetske koncepcije poznate pod nazivom „milenijal roze” u nešto što je postalo kec u rukavu za dobar marketing i sigurnu prodaju. Uz to feminizam više kao krilatica nego kao koncept, probio se u mejnstrim i sve češće se upotrebljava u delima popularne kulture. Premda donekle pozitivan napredak za feministčki pokret, ovo je takođe rezultiralo zloupotrebom samog pokreta, kao i olakim korišćenjem reči „feminizam” u svrhu promocije i samoporomocije. Pesmom „PYNK”, Janelle Monáe, Grimes i Emma Westernberg nude nam uspešan primer pomenutog fenomena.

Upotrebom atraktivne roze boje kao polazne tačke, gledaoci su uvučeni u svet prijatnih, pastelnih tonova gde stidne dlake, golotinja i ženska tela nisu sramotna. Naravno, golotinja nije nova pojava. Žensko telo je u medijima decenijama korišćeno u svrhu objektivizacije, seksualizacije i prodaje proizvoda.Ta slika je društvu toliko poznata da je postalo veoma teško odvojiti se od nje. „PYNK” je pre svega feministička himna, predstavljajući nam žensko telo u svojoj prirodnoj ulozi, lišeno objektifikacije na koju smo naviknuti. Za neke ovo i dalje podrazumeva određenu količinu sramote, ali za mnoge je postalo, ili postaje, mesto oslobođenja.

„PYNK” je sve samo ne suptilna. Odvažne „vagina pants” koje je dizajnirao Duran Lantink primarni su fokus spota zbog čega su postale i svojevrsan simbol ove pesme.

Janelle Monáe je stvorila idiličnu pop pesmu koja nema za cilj da je shvatite preozbiljno i u tome leži njena moć. „PYNK” je pre svega zabavna pesma koja u slušaocima izaziva radost, a njena poruka prirodno je prati. Janelle Monáe uspeva nešto što postaje sve ređe za današnje muzičare, režisere i umetnike, čak i u nedostatku suptilnosti, „PYNK” je nenametljiva, ali ipak uspeva da se izdvoji uprkos konstantnom prilivu novih vesti iz sveta popularne kulture.

Share