Redizajnirana porodična kuća u bivšem industrijskom skladištu u Melburnu

Ako bi me neko sada pitao gde želim da provedem ostatak života, bez razmišljanja bih mu odgovorila – Melburn, Australija! Razloga za to ima mnogo, a jedan od njih je pažnja i ljubav koju australijanci posvećuju svom životnom prostoru.

kuca-u-melburnu-12

Ova kuća spolja deluje veoma grubo i teško je zamisliti da porodica sa troje male dece živi u njoj. Naime, ona je nekada bila industrijsko skladište, dok je sadašnji vlasnik nije kupio i pretvorio u veoma autentično domaćinstvo.

kuca-u-melburnu-01

Prvobitni plan vlasnika je bio da na mestu starog industrijskog skladišta sazida zgradu sa novim stanovima, ali je na kraju odustao. Jedne noći su on i supruga nacrtali plan svoje kuće iz snova, sutradan su pronašli radnike i nakon deset nedelja se uselili.

kuca-u-melburnu-02

Kuća unutar skladišta je dobrim delom napravljena od recikliranih i ponovo upotrebljenih materijala. Neko im je poklonio podne daske, tepihe su doneli iz stare kancelarije, a kuhinju su kupili na eBay-u za malo novca. Zadnji deo kuće je izrađen od prozora koje su pronašli na otpadu, a kada, koja je sada ponos kupatila, je takođe dopremljena sa otpada. Gradnja ove kuće je bila „uradi sam“ projekat u kome su se spajali različiti materijali i detalji kako bi se dobilo skromno i efikasno domaćinstvo.

kuca-u-melburnu-03

Kuća je puna dragocenih polovnih komada, umetničkih dela, postera, knjiga i tekstila koje su vlasnici donosili sa raznih putovanja po svetu. Ali ispod svih tih detalja u enterijeru, vidi se sama struktura bivšeg skladišta sa svojim recikliranim i ponovo upotrebljenim materijalima, što daje posebnu čar ovom prostoru.

kuca-u-melburnu-11

Pošto je ova kuća toliko posebna i jedinstvena, korišćena je za snimanje raznih televizijskih reklama i spotova. Vlasnici su veoma ponosni jer je prošle godine u njihovoj kući Beyoncé snimila nekoliko scena za svoj vizuelni album koji je izdat decembra 2013. godine.

kuca-u-melburnu-04 kuca-u-melburnu-05 kuca-u-melburnu-06 kuca-u-melburnu-07 kuca-u-melburnu-08 kuca-u-melburnu-09 kuca-u-melburnu-10 kuca-u-melburnu-13 kuca-u-melburnu-14 kuca-u-melburnu-15

THE DESIGN FILES | Fitzroy Warehouse from SIRAP on Vimeo.

Foto: http://www.seanfennessy.com.au/ 
http://thedesignfiles.net/2014/07/melbourne-home-andy-portokallis-priscilla-blake-and-family/

Share