Record Store Day: Vinil se vratio u grad

U subotu, 22. aprila u Čumićevom sokačetu obeležen je Record Store Day (RSD) u organizaciji izdavačke kuće Mascom i Paralel – Beogradskog festivala subkulture. Dan prodavnica ploča okupio je više od 50 učesnika i mnogobrojne ljubitelje vinila na proslavi muzike u srcu Beograda.

U susret ovom danu poštovaoce ovog nosača zvuka dočekala je vest da je prodaja ploča premašila prodaju CD-a prvi put posle 35 godina.

U okviru bogatog programa održano je tri koncerta Eyesburn, Keni nije mrtav i Nemi pesnik, berza ploča, a dan je obeležio i živi program “Poznati puštaju ploče” u okviru koga su javne ličnosti iz naše muzičke i kulturne scene vrteli svoje omiljene vinile.

Ambasador događaja Nemanja Kojić Kojot, frontmen sastava Eyesburn, koji je posle duže pauze nastupio na događaju, je nakon koncerta pozdravio publiku i rekao da su ploče i svi događaji vezani za njih zaštitni znak Beograda. “Imali smo legendarnu berzu kod SKC-a i ovo danas me sve podseća na stari, lepi Beograd i nekadašnja druženja,” naglasio je Kojić.

U okviru programa “Poznati puštaju ploče” vinile su vrteli Vlada Džet, Dule Nedeljković, Dejan Vučetić Vuča (ex Darkvood Dub), Miloš Vlalukin, Stefan Arsenijević, Branko Rosić, Katarina Epštajn, dizajneri Mali Iv (Ivana Popović) i Vuk Popadić, Ana Kalaba, Ana Vučković, Maja Cvetković, Ljudmila Stratimirović, Jana Danilović…

Osim veterana Record Store Day posetio je i veliki broj mladih obožavaoca ploča. Viktor Đorđioski, sa svojih 17 godina ima već pozamašnu kolekciju ploča.

“Ja sam veliki ljubitelj muzike još od detinjstva, iako za moje godine to ne bi moglo da se kaže. Skoro sam kupio gramofon, jer sam hteo da imam neki “fizički” kontakt sa muzikom i mislim da ploče to najbolje mogu da ostvare. Tata je stalno pričao o pločama, ali nikada nismo imali u kući gramofon. Kad sam ga kupio svi su počeli da mi poklanjaju vinile. U pločama pronalazim mir,” izjavio je Viktor.

Širom sveta na ovaj dan izdaju se i specijalna svetska RSD izdanja na vinilu, tako su u radnju MASCOMSTORE stigli albumi Stonsa, Lajbaha, Morikonea, Ramonsa… Takođe, dva naslova iz naše zemlje su ove godine na globalnoj RSD listi. Objavljen je album Roots Nemanje Radulović i album Novo doba Ritma nereda.

Boban Petronić, frontmen benda Ritam Nereda o njihovom RSD izdanju je izjavio: “Novo doba je naš trinaesti album po redu i on je nastavak cele sage koju Ritam Nereda nosi već preko trideset pet godina. On donosi haotične slike vremena u kome živimo. Kritika društva i sistema se oslikava žestokom muzikom, iskrenim tekstovima i beskompromisnim stavom”.

Uz poruke da ovakve vrste događaja treba organizovati jednom nedeljno u prestonici, Record Store Day organizatori pozvali su publiku na sledeće druženje, treće subote u aprilu, 2024. godine.

Fotografije: Isidora Everts

Share