RAZGOVOR POVODOM KNJIGE „OBITELJ“ ZAHARA PRILEPINA

U četvrtak 25. februara u 20h u Klubu Magistrala Doma kulture „Studentski grad“ biće održan razgovor povodom knjige Obitelj Zahara Prilepina. Na udaljena ostrva na severu Rusije neposlušne je u progonstvo počela da šalje Katarina Velika, a tradicija je nastavljena i posle Oktobarske revolucije. Moćan metafizički tekst o stepenu čovekove slobode i čovekovih fizičkih mogućnosti. Roman Obitelj je dobio četiri najznačajnije književne nagrade u Rusiji.

RAZGOVOR-POVODOM-KNJIGE-OBITELJ-ZAHARA-PRILEPINA

„Obitelj je savršeno grandiozan tekst, divan, sveobuhvatan, fizički osetan – u dijapazonu od bola do sladostrašća“, rekao je Šamilj Kerašev.

Učestvuju: Dragana Kovačević, Radmila Mečanin i Lidija Kusovac. U toku razgovora biće emitovani delovi iz intervjua sa Zaharom Prilepinom s Drugog programa Radio Beograda.

Zahar Prilepin (fizički radnik, grobar, čuvar, izbacivač, komandir odeljenja za specijalne namene itd.) rođen je 7. 7. 1975. u Rjazanskoj oblasti u Rusiji. Dela su mu prevedena na 17 jezika, kolumnista je ruskih novina, voditelj TV i radio programa, rok pevač i član grupe Elefank, sekretar Saveza pisaca Rusije, urednik sajta Svobodnaя pressa. Diplomirao je na filološkom fakultetu i političkoj školi, član je partije Drugaя Rossiя. Oženjen je, otac četvoro dece. Živi u selu Kerženec i u gradu Nižnji Novgorod. Njegove knjige uključene su u program ruskih humanističkih fakulteta.

„Odavno hoću da kažem (…) da se možeš oduševljavati umom i talentom mnogih savremenih ruskih pisaca – ali želiš da ličiš jedino na Prilepina“, rekao je Igor Belov, pesnik i kritičar.

Share