Rad od kuće: Lekcije o produktivnosti i razvoju

Rad od kuće je do prošle godine bio izbor (ili privilegija) retkih. Većina nas verovala je da je za uspešne rezultate na poslu ipak neophodan odlazak u kancelariju i u radni kolektiv. Međutim, nakon dvanaest meseci „isprobanog” rada na daljinu, prepoznajemo koje su to koristi i glavni benefiti rada od kuće, kao i šta je to što ne funkcioniše dobro kada je u pitanju online rad.

Da li je rad od kuće lista lekcija o produktivnosti i ličnom i profesionalnom razvoju? Na koji način možete poboljšati svoja poslovna postignuća? Kako da uredite kućnu kancelariju za veću efikasnost? Sve ovo saznaćete u narednim redovima.

Kućna kancelarija kao preduslov uspešnog rada od kuće

Prva lekcija o produktivnosti i radu od kuće tiče se radnog prostora. Privremena rešenja kao što je rad u spavaćoj sobi ili za kuhinjskim stolom, bila su efikasna upravo zbog toga što su bila – privremena. Vremenom, svima je postalo jasno da je kućna kancelarija neophodna za produktivan rad koji daje uspešne rezultate. Izdvojen kućni radni prostor važan je iz mnogih razloga: ergonomije, efikasnosti i ravnoteže između posla i privatnog života. Međutim, za razliku od one u firmi, uređenje kućne kancelarije zavisi samo od nas.

Kvalitetan kancelarijski nameštaj za veći komfor u radu

Jednostavno je, da bismo bili koncentrisani na rad, potreban nam je komfor, koji će nam obezbediti odgovarajući kancelarijski nameštaj. Svi koji većinu svog radnog vremena provode za kompjuterom ili kancelarijskim stolom znaju koliko odabir nameštaja ima važnu ulogu. S obzirom na to da sedeći položaj ima niz negativnih uticaja na zdravlje čoveka i može da izazove niz zdravstvenih problema, poput bolova u leđima, napregnutosti u ramenima i čestih glavobolja, izbor kancelarijske stolice i stola je presudan. Zato na kancelarijskom nameštaju nemojte štedeti. Nabavite kvalitetan radni sto, udobnu stolicu i druge komade nameštaja koje u potpunosti možete prilagoditi svojim potrebama. Sto koji se može podešavati za sedeći i stojeći rad je dobro rešenje za one koji ne mogu dugo da sede. Udobna stolica sa visokim naslonom i ergonomskom podrškom za kičmu i vrat učiniće da budete produktivniji, efikasniji i, na kraju, srećni što ste sebi obezbedili takve uslove za rad na daljinu.

Potrebno je održati ravnotežu između posla i privatnog života

Usklađivanje posla i života dok radite od kuće može biti izuzetno teško i izazovno, ali to ne znači da je nemoguće. Da li spadate u one kojima je lako omesti pažnju ili ste radoholičar? U oba slučaja posebno korisna će biti veština upravljanja vremenom. Kada odredimo jasno vreme za rad i vreme za pauze lakše se obavljamo radne zadatke. Pravljenje spiska dnevnih obaveza je praktičan način da se vreme iskoristi pametno. To-do liste ili raščlanjivanje većih projekata na faze pomaže da se usredsredimo na svaki zadatak pojedinačno i završimo ga u dogovorenom roku. Kada znamo šta sve treba obaviti u toku radnog dana i rasporedimo vreme – neće trpeti ni posao ni privatan život.

U održavanju ravnoteže između posla i privatnog života pored organizacije vremena mnogo može pomoći i organizacija radnog prostora. Postarajte se da kutak koji ste u svom domu odredili za svoju kancelariju bude samo to – kućna kancelarija. Kada sednete za radni sto i računar pošaljite svesne instrukcije svom umu: ovo je moj prostor i vreme za rad, nema ometanja. S druge strane, radoholičari kojima se često dešava da prekorače vreme predviđeno za rad mogu podesiti posebne alarme i podsetnike na pauzu. Iako je važno ispoštovati sve rokove, odmor je takođe neophodan da bismo mogli da održimo produktivnost na optimalnom nivou i izbegnemo osećaj izolovanosti.

Fleksibilni rasporedi mogu da funkcionišu

Rad od kuće naučio nas je fleksibilnosti i poboljšao našu sposobnost prilagođavanja. Žongliranje između porodičnih i radnih obaveza zahteva fleksibilan raspored: pauza u podne za vežbanje, zakazivanje online sastanaka u toku dana, aktivan rad u ranim jutarnjim satima – isprobali smo sve. Međutim, da bismo iskoristili sve prednosti fleksibilnog rasporeda važna je komunikacija. Kolege moraju znati kada smo dostupni, a kada nismo. U suprotnom, bez komunikacije ovakav raspored može biti glavni razlog za poslovni neuspeh. Ukoliko ne znamo u kom trenutku možemo da se oslonimo na saradnike, potražimo savet ili ako kolege ne mogu da računaju na nas, radna efikasnost će pasti ispod željenog nivoa.

Multitasking nije put do produktivnosti

Dugo se verovalo u zabludu da je multitasking neophodan za radnu efikasnost. Međutim, postalo je i više nego jasno da čak i kada telo može da obavlja više zadataka – naš mozak u jednom trenutku može zadržati samo jednu svesnu misao. Ukoliko pokušavamo da radimo više stvari istovremeno, mozak je na stalnom „prebacivanju zadataka”. To znači da neprestano prebacujemo misli sa jedne na drugu aktivnost, bez stvarnog fokusa. Ukoliko pokušavamo da uradimo previše stvari odjednom uvek će postojati nešto što nas ometa. Prema tome, multitasking definitivno nije stabilan put do uspešnih poslovnih rezultata.

Ne postoji zamena za spontane razgovore

Rad od kuće ima brojnih prednosti, ali kada je u pitanju socijalna interakcija, moramo priznati da je ipak poprilično teško održati je u virtuelnom svetu. Mnogima nedostaje da se u toku radnog vremena obrate kolegi s druge strane stola ili da jednostavno provedu pauzu u neobaveznom čavrljanju. Nema zamene za spontane razgovore u kancelariji, pa je zbog toga veoma važno stvoriti priliku za društvene online sastanke. Na ovaj način mogu da se održe odnosi, te da se osećamo manje izolovano. Virtuelni sati za kafu ili druženje su zgodan način da se okupe kolege. Smešteni u svoju udobnu radnu stolicu, ispred računara možemo saznati mnogo toga novog o ljudima sa kojima radimo – a što nam, realno, ne bi palo na pamet da pitamo u kancelariji.

Nema vožnje, nema stresa

Prelaskom na online rad dogodila se još jedna bitna promena: put od kuće do kancelarije pretvorio se u šetnju niz hodnik. Oslobodili smo se svakodnevne jutarnje žurbe, stresne vožnje kroz gradsku gužvu, neprestanog gledanja na sat i nervozne jurnjave. Dakle, ne samo da smo uštedeli vreme i smanjili zagađenje životne sredine, već smo ostali bez ogromnog izvora stresa. Umesto brige o tome hoćemo li zakasniti na posao ili se pak kući na večeru, dobili smo mirnija jutra i znatno opuštenija popodneva. Ukoliko se u ovu “jednačinu” uključe i deca, spremanje za školu ili vrtić, sasvim je jasno koliko pozitivnog uticaja na njih ima staložen roditelj koji ne žuri. Iako je u početku izazov koji zahteva ozbiljnu organizaciju vremena, rad na daljinu ima mnogo prednosti i zapravo može otvoriti nove nivoe produktivnosti. Obavljanje zadataka mnogo je lakše u kancelariji po našoj meri, uz fleksibilan raspored. Koje lekcije ste vi naučili u svojim kućnim kancelarijama?

Share