„Princ Nećko“ Svetlane Preradović među najboljim slikovnicama iz Srbije

Knjiga „Princ Nećko“, Svetlane Preradović, koju je ilustrovao Nemanja Ristić, prema mišljenju bibliotekara izabrana među 10 najboljih iz Srbije. 

Na inicijativu Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja i institucija (IFLA) pokrenut je projekat „Svet kroz slikovnice“. Bibliotekari koji rade sa decom i mladima iz celog sveta biraju najbolje slikovnice koje će činiti veliki katalog i biti deo svetske izložbe u Japanu i Francuskoj. Značajan broj bibliotekara iz Srbije učestvovao je u ovom projektu i odabrao najbolje iz Srbije. Među 10 najboljih našla se i slikovnica Svetlane Preradović „Princ Nećko“.

Foto: Dalibor Stanković

Dečaku iz ulaza 65 omiljena reč bila je: „Neću!“. To njegovo neću bilo je ponekad toliko glasno da se čulo bolje od sirena automobila, lajanja pasa i žamora u obližnjem kafiću. Srećom, tu su mama, tata i sestra da otkriju šta to dečaku nije po volji.

Princ Nećko je zabavna slikovnica koja će kroz priču i igru zapažanja pomoći deci da iskažu svoja osećanja i podstaći roditelje da razgovaraju o njima sa svojim mališanima.

„Veoma mi je drago što su ’Princa Nećka’ kao knjigu za decu koja treba da bude predstavljena u svetu prepoznali baš bibliotekari, jer verujem da oni najbolje znaju šta se deci dopada“, istakla je Svetlana Preradović i dodala: „Za mene kao autora je najvažnije da deca razumeju poruku knjige, da im drži pažnju i pomaže da se suoče sa izazovima u svom životu, koji nisu mali, iako oni jesu. Za autora najlepše su upravo dečje reakcije, a ’Princ Nećko’ mi je doneo mnogo takvih lepih trenutaka.“

Spisak slikovnica i dečjih ilustrovanih knjiga koje su bibliotekari odabrali za projekat „Svet kroz slikovnice“:

  1. Ježeva kućica – Branko Ćopić (Kreativni centar)
  2. Srpske narodne bajke – Za decu 21. veka (Čarobna knjiga)
  3. Mrnjavčevići – Pop D. Đurđev (IK Pčelica)
  4. Izabrane basne – Dositej Obradović (Zadužbina „Dositej Obradović“)
  5. Priča o dobroj metli – Dejan Aleksić
  6. Stilske igre 2 – Simeon Marinković (Kreativni centar)
  7. Priče iz šume – Nikoleta Novak (IK Pčelica)
  8. Od čitanja se raste – Jasminka Petrović (Kreativni centar)
  9. Princ Nećko – Svetlana Preradović
  10. Dar-mar – Dragana Mladenović (Kreativni centar)
Share