PREMIJERA PREDSTAVE SAVREMENOG CIRKUSA „UPAKOVANE“ u DKSG

Predstava savremenog cirkusa Otvorenog pozorišta & Cirkusfere „UPAKOVANE“ biće premijerno izvedena u petak 19. februara u 20 sati u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

PREMIJERA-PREDSTAVE-SAVREMENOG-CIRKUSA-UPAKOVANE-u-DKSG2

Predstavu „Upakovane“ nije lako smestiti u jednostavan pozorišni okvir, iako se dešava u pozorištu ona je neraskidivo povezana sa cirkusom. U pitanju je plesno-cirkusno-pozorišni komad. Savremeni cirkus nema definisane granice. Inspirisan je pozorištem, plesom, operom, kao i uličnom umetnošću. Ovakva umetnička forma podrazmeva fizičku i dramsku veštinu izvođača.

Uz pomoć elemenata savremenog plesa i novog cirkusa predstavljen je radni dan četiri obične magacionerke, koje okružene raznoraznim pakovanjima, paketima i kutijama traže mesto za sebe i svoje snove, želje i nadanja.

PREMIJERA-PREDSTAVE-SAVREMENOG-CIRKUSA-UPAKOVANE-u-DKSG4

Tokom predstave scenografija oživljava i postaje cirkusko-akrobatsko-plesna rekvizita, uz pomoć koje se osvaja i vazdušni prostor scene. Upravo tako magacionerke olakšavaju svoje radne sate provedene u međuprostoru, ni na nebu ni na zemlji ili u ovom slučaju ni u kutiji ni van nje.

Autorke projekta su četiri cirkuzantkinje iz Cirkusfere, koje su inspiraciju našle u paralelama između na prvi pogled „običnih“ radnih mesta (administrativnih; fizikalnih radnika…) i onih na prvi pogled sasvim „neobični“ (umetničkih; estradnih radnika…). Iz, logički nemogućih, sudara ovih paralela nastala je predstava koja svojim neobičnim scenskim jezikom slavi sličnosti ovih različito provedenih 8 radnih sati.

Prvi korak pri realizaciji ove ideje bilo je svakako uključenje koreografa iz oblasti savremenog plesa. Što je povuklo spajanje cirkuskih i plesnih veština. Kasnije sa priključivanjem rediteljke predstava dobija pozorišniji karakter. Poslednji, ali svakako i neophodni dolazak dve muzičarke je povezao sve u jednu raznoliku celinu.

PREMIJERA-PREDSTAVE-SAVREMENOG-CIRKUSA-UPAKOVANE-u-DKSG5

Autorke celog projekta su Sanja Radulović, Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz i Danka Sekulović. Koreograf je Sanja Cvrkotić, rediteljka Ana Popović i muzičarke Ljubica Damčević i Katarina Ranković.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Srbije i Sekreterijat za kulturu grada Beograda. Dom kulture „Studentski grad“ podržava projekte mladih savremenih izvođača koji nemaju čestu priliku da svoje projekte realizuju na beogradskim scenama i pozorištima.

PREMIJERA-PREDSTAVE-SAVREMENOG-CIRKUSA-UPAKOVANE-u-DKSG3

Share