Predstavljanje nove knjige Irvina Jaloma

Samo desetak dana posle američkog izdanja pred domaće čitaoce je stigla knjiga sećanja i memoarskih zapisa O sebi Irvina Jaloma, maga psihoterapije. Prema rečima samog Jaloma, ovo je njegova poslednja knjiga.

Baveći se godinama psihoterapijskim radom, Jalom je ovde svoje terapeutske oči usmerio prema sebi i svom životu –najranijem detinjstvu, odrastanju, roditeljima, porodici, obrazovanju, izboru medicine i psihijatrije kao profesije, braku, deci, pisanju knjiga, svima koji su uticali na njega. Opisuje događaje iz psihoterapijske prakse, ali ne krije ni svoja najdublja osećanja, strahove, piše o starenju i varljivosti sećanja…, a sve je ilustrovano fotografijama iz albuma porodičnog i profesionalnog života.

Irvin David Jalom (13. 6. 1931, Vašington) američki je egzistencijalni psihijatar i književnik.Nјegovi roditelјi, Jevreji, emigrirali su iz Rusije u Ameriku. Dao je najveći doprinos predajući o grupnoj psihoterapiji i razvijajući model egzistencijalne terapije, u čijoj su osnovi četiri datosti lјudskog stanja: samoća, besmisao, smrt i slobodna volјa. Snimio je dokumentarne filmove o tehnikama terapije, a predstavlјen je u dokumentarcu Bekstvo od smrti, koji istražuje odnos nasilјa i straha od smrti.

Dela: Svakim danom sve bliže, Krvnik lјubavi, Smisao života, Kad je Niče plakao, Ležanje na kauču, Lečenje Šopenhauerom, Zvaću policiju, Problem Spinoza, Lečenje Jalomom, Gledanje u sunce, Grupna psihoterapija, Jedan dan, Čari psihoterapije…Izdavač njegovih romana na srpskom jeziku bio je Plato, a izdavač njegovih stručnih dela na srpskom je Psihopolis.

U petak, 30. marta u 19.00h, u Maloj sala Doma kulture „Studentski grad“ očekuje vas predstavljanje nove knjige jednog od najvećih psihoanalitičara današnjice IRVINA JALOMA – O SEBI – u prevodu Milana Đurišića (Psihopolis, 2017)

Učestvuju: Snežana Kecojević Miljević, psihijatar i psihoterapeut, Dušan Potkonjak, psihijatar i psihodramski psihoterapeut i Anđelka Cvijić, novinarka i književna kritičarka

Share