Poznate komičarke

Uprkos emancipaciji, uprkos postepenom gubitku podele zanimanja na muška i ženska, komedija se i dalje često doživljava kao tipično muška teritorija. Smisao za humor je mnogim muškarcima najjači adut i upravo zbog toga nisu spremni da se odreknu svog keca iz rukava. Iako su i dalje u manjini u odnosu na muške kolege, postoji veliki broj žena koje imaju podjednako talenta i uspeha u bavljenju komedijom, a dame o kojima ćemo danas pričati proslavile su se baš svojim humorom.

Žan Kerol (Jean Carroll) je bila prva svetski poznata žena stand up komičarka. Rođena je kao Celine Zeigman u Parizu, ali se sa roditeljima još kao beba preselila u SAD. Odrasla je u Bronksu, a svoju karijeru započinje kao plesačica u amaterskom šou u tinejdžerskim godinama. Nakon toga uočili su je lovci na talente i počinje njena karijera u  vodvilju (vodvilj je vrsta pozorišta čija tema je zabava i komedija situcije. Vodvilj je bio veoma popularan krajem XIV i početkom XX veka u Americi). Posedovala je veliki talenat da zabavi i nasmeje publiku. Prvobitno nastupa u grupi, tridesetih nastupa sa suprugom koga je upoznala u Vodvilju, da bi potom konačno dobila priliku da nastupi sama i tom prilikom bez ikakvih kostima ili rekvizita stajala na sceni i pričala svoje šale prisutnim gledaocima. Publika je odlično reagovala na njene šale, a njena karijera doslovno cveta četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Nastupala je u klubovima širom Amerike, a njena popularnost s godinama postajala je samo veća. Bila je redovan učesnik popularnog „The Ed Sullivan Show“, takođe imala je i svoj sitkom „The Jean Carroll Show“ poznat i kao „Take It From Me“ koji je emitovan pedesetih na ABC-u. Njene šale bile su zasnovane na iskustvima i sitnicama iz svakodnevnog, socijalnog i porodičnog života. Tako jedna šala kojom opisuje čime ju je suprug osvojio ilustruje njen duh. „Ono što me je privuklo kod mog supruga je njegov ponos. Nikad neću zaboraviti kada sam ga prvi put videla, stajao je na brdu, njegova kosa je letela na vetru – a on je bio previše ponosan da potrči i uhvati je.“

Poznate-komicarke

Vreme kada se Kerol bavila komedijom nije bilo vreme kada su žene dočekivane raširenih ruku među komičare i stand up komičare, a dame koje su želele da se bave ovim poslom suočavale su se sa velikim brojem prepreka i predrasuda. Bilo je naravno žena koje su se bavile komedijom, ali Kerol je bila prva koja se izborila da nastupa samostalno i imala angažmane širom zemlje čime je utabala stazu drugim ženama kojima je kasnije bilo znatno lakše da se probijaju u muškoj sferi komedije. Posmatrajući s današnje tačke gledišta, njen humor je bio prilično radikalan i napredan za to vreme, a takođe se i očekivalo da žena iza sebe ima podršku jakog muškarca kao kontratežu. Međutim, Kerol se nije pridržavala ovih očekivanih normi i svoj put je gradila samostalno. Bila je posebna i po tome što je bila veoma lepa i atraktivna, što je bila retkost kod žena koje su pokušavale da se bave komedijom ( i često se šalile na račun svog neuglednog izgleda).

Poznate-komicarke-2

Kerol je po mnogo čemu bila posebna, a mešavina njene upornosti, fizičke predispozicije i šarma osigurali su joj blistavu karijeru uz mnoštvo aplauza i salve smeha. Umrla je u 98 godini (2010. godine) a veći deo života je provela nastupajući.

Vupi Goldberg (Whoopi Goldberg) je američka glumica i stand up komičarka. Ona je prevazišla brojne prepreke na putu do jedne od najcenjenijih komičarki. Kao dete suočila sa sa disleksijom, živela je sa majkom i bratom u mešovitom kvartu u Njujorku okružena siromaštvom, kriminalom i drogom. Sa samo 17. godina završila je na odvikavanju od heroina, a godinu dana kasnije rodila dete. Ubrzo potom, Vupi se razvodi i sa ćerkom pakuje stvari i odlazi u Kaliforniju da se okuša u glumi. Promenila je ime Caryn Elaine Johnson u Whoopi Goldberg i nije prošlo mnogo pre nego što je njen talenat zapažen. Vupi je bila sjajna u imitacijama, imala je dosta manjih uloga u pozorištu, a prvo veliko priznanje dobila je za svoju monodramu „Mama Mabli“ 1980. godine. Tri godine kasnije njen stand up šou postaje veoma popularan. Vupi se vraća u Njujork gde je dobila priliku da se „Spook Show“ ekranizuje što joj donosi veliku popularnost. Serija je 1985. godine dobila Gremi nagradu za najbolju seriju. Iste godine Vupi dobija ulogu u Spilbergovom filmu „Boja purpura“ koji je dobio veliki broj nominacija za Oskara i Zlatni globus, a ona dobija Zlatni globus za glavnu žensku ulogu. Posle ove uloge ponude su samo pristizale, a sledeći veliki uspeh bio je još jedan Zlatni globus i Oskar za ulogu u filmu „Duh“. Ona se time upisala kao druga crna glumica koja je osvojila pestižnog Oskara.

Poznate-komicarke-6

Godine 1992. Vupi vodi svoj tok-šou „The Whoopi Goldberg Show“ u kome su gosti uglavnom bile Holivudske zvezde. Nakon toga, tri puta je vodila dodelu Oskara (1994, 1996. i 1999.) čime je upisala još jedan veliki uspeh kako lični tako i za sve žene, budući da je bila prva dama koja je bila voditelj popularnog Oskara. Od 1986. godine Vupi sa Robin Vilijamsom i Bili Kristalom vodi „Comic Relief“ a sav prihod od prodatih karata išao je u humanitarne svrhe za pomoć beskućnicima. Ona je veliki borac za ženska, prava LGBT zajednice i uopšte ljudska prava.

Često su joj zamerali da nije dovoljno glamurozna za jednu Holivudsku divu, na šta se ona nikada nije obazirala, a odbila je da svoje prepoznatljive dredove i pletenice, ravne patike i udobna odela menja kako bi bila po standardima filmske industrije. Od 2007. godine je bila jedna od voditeljki popularnog „The View“ šoa.

Poznate-komicarke-5

Nedavno se oprobala i kao reditelj i to u dokumentarcu o njenom životu „Whoopi Goldberg Presents Moms Mabley“. Film govori o životu i karijeri  jedne od prvih žena afro-američkog porekla u stand up komediji.

„Glumica može igrati samo žene. Ja sam glumac i mogu da igram bilo koga.“ Vupi Goldberg

Lili Tomlin (Lily Tomlin) je još jedna sjajna komičarka koja je svojom uspešnom karijerom utrla put drugim ženama koje sebe vide na sceni i u komediji. Lili je rođena kao Mary Jean Tomlin u Detroitu (Mičigen). Još kao mala pokazivala je predispoziciju ka glumi ali i nestašlucima, a kako sama kaže bila je mnogo sličnija svojim vršnjacima dečacima sa kojima je često pravila komične situacije. Oduvek su je privlačili umetnost, drama i komedija. Kao mlada opredelila se za stand up komediju i počela je da nastupa po klubovima u Mičigenu i Njujorku nešto kasnije. Svoju prvu veliku ulogu dobila je u šou „Rowan and Martin’s Laugh-In“ u kome je tumačila više različitih likova. Njeni živopisni likovi i skečevi oduševljavali su publiku. Lili već pedeset godina zasmejava ljude širom sveta svojim otkačenim likovima, a neki od omiljenih iz bogate plejade su prikazani u hit komediji „Laugh In“ koja se emitovala krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon ogromne popularnosti emisije Lili počinje da snima komične videe poput „This Is A Recording“ portretišući popularne likove poput Ernestin. Lili postaje mega zvezda među komičarima, a njeni albumi zauzimaju najviša mesta.

Poznate-komicarke-13

Njen talenat da oživi najrazličitije likove svojim glasovnim, karakternim i vizuelnim transformacijama zabavljaju publiku već decenijama. Lili ima zapaženu filmsku i tv karijeru iz koje je poistekao veliki broj nagrada čiji spisak bi bio preobiman za nabrajanje, međutim najupečatljivija je kao komičarka. Predstava na Brodveju „The Search For Signs of Intelligent Life in the Universe“ za koju je scenario napisala njena dugogodišnja partnerka Džejn Vagner, postigla je ogroman uspeh, a Lili dobila izvrsne kritike i Toni nagradu. Danas u osmoj deceniji i dalje nastupa, a njena gostovanja su rasprodata mesecima unapred.

Poznate-komicarke-11

Ako je lepota u istini kako to da niko nema frizuru iz biblioteke?“ Lili Tomlin

Elen Dedženeris (Ellen Lee DeGeneres) je američka glumica, komičarka i tv voditeljka. Široj javnosti je najpoznatija po popularnom tok-šou  „The Ellen DeGeneres Show“ za koji je dobila nekoliko Emija.

Elen je rođena u Džefersonu u Luizijani, a detinjstvo i mladost provodi u Nju Orleansu i Atlanti u državi Teksas. Nakon što je posle samo jednog semestra napustila koledž bavila se različitim prolaznim poslovima koji će joj kasnije biti inspiracija i čest izvor šala na svoj račun. Komedijom je počela da se bavi u „Clyde’s Comedy Club“, jedinom klubu te vrste u Nju Orleansu. Nakon toga putuje Amerikom u potrazi za poslom i nastupima. Osamdesetih je počela da se pojavljuje prvo na kablovskim kanalima, a kako joj je popularnost rasla dobija ulogu i u „The Tonight Show“ 1986. godine. Bila je prva komičarka koju je slavni Džoni Karson pozvao na „svoj kauč“. Često se pojavljivala kod Letermana, Džej Lenoa, Opre Vinfri, Lari Kinga. Osvojila je nagradu za najsmešniju osobu u Americi.

Poznate-komicarke-9

Pre tok-šoa koji nosi ime po njoj i emituje se od 2003. godine,  „Ellen“ je bio sitkom koji se emitovao krajem devedesetih godina, a najpopularnija je bila epizoda serije iz 1997. godine kada je Elen obelodanila da je lezbejka. To je bio veliki momenat za nju kako lično tako i za njenu karijeru. Neposredno pre epizode u kojoj je lik koga je Elen tumačila u sitkomu, „izasao iz ormara“, Elen je gostujući kod Opre najavila taj momenat i tom prilikom se i sama javno deklarisala kao gej. Nakon velike gledanosti pomenute epizode, razna konzervativna udruženja i religijske grupe su se okupile ispred uprave ABC-a koji je emitovao seriju. Uprkos tome što je Elen dobila podršku javnosti, kako bi se svima udovoljilo i sprečili skandali uprava je donela odluku da pre emitovanja svake epizode ide upozorenje da program nije za maloletne i da sadrži nedoličan sadržaj. Ovo je bio udarac kako za Elen tako i za čitavu LGBT zajednicu koja je bila razočarana ovakvom odlukom. Ubrzo potom, gledanost je drastično opala da bi na kraju serija bila otkazana. To je bio veliki neuspeh, prvi te vrste u njenoj karijeri.

S jedne strane veoma cenjena i uspešna komičarka koju je javnost veoma volela našla se na prekretnici i ostala je bez posla nakon priznanja za koje je verovala da će biti pozitivno prihvaćeno budući da nije želela da bude neiskrena prema svojoj publici.

Poznate-komicarke-8

Prvi sledeći veliki momenat u njenoj karijieri bio je trenutak kada je počeo da se emituje njen samostalni šou, šou koji već 12 godina ima veoma visoke rejtinge. Njen stand up specijal „Ellen DeGeneres: Here and Now „ dobio je dve nominacije za Emi. Napisala je knjige „My Point … and I Do Have One (1995.)“ i „The Funny Thing Is… (2004.)“.

Elen je dobila zapažene nagrade, dva puta je bila domaćin prestižne dodele Oskara. Čvrsto se zalaže za ljudska prava i prava LGBT zajednice, a već nekoliko godina je u braku sa glumicom Poršom de Rosi. Selfi sa prošlogodišnje dodele Oskara na kojoj je Elen bila voditeljka bio je jedna od najdeljenijih slika na internetu.

Poznate-komicarke-7

Ponekad ne možeš da vidiš sebe jasno dok se ne vidiš očima drugihElen Dedženeris

Tina Fej (Tina Fey) je jedna od najpopularnijih američkih komičarki nove generacije. Tina je komičarka, glumica, TV producentkinja i stand up komičarka. Rođena je u predgrađu Filadelfije.

Za svoje detinjstvo kaže da je bilo uzbudljivo i zabavno, a rado se seća anegdote kada su je roditelji kao malu prokrijumčarili u bioskop da gleda Frankenštajna. Kada je imala 5 godina doživela je nesreću kada je stranac iznenada prišao dok se igrala u dvorištu i napravio joj veliku posekotinu na licu. Ožiljak je ostao ali Tina nije dopustila da je ovaj događaj obeleži.

Poznate-komicarke-15

Nakon što je diplomirala, seli se u Čikago gde kreće na časove glume i počinje da se bavi komedijom. Devedesetih godina bavila se komedijom u grupi  „The Second City“ i stand up komedijom. 1997. godine počinje da radi za emisiju „SNL“ (Saturday night live) gde je pisala skečeve, u roku od dve godine postaje glavni scenarista emisije, a samim tim i prva žena koja se našla na toj poziciji.  Godine 2001. je sa saradnicima scenaristima osvojila Emi.

U međuvremenu Tina je zamenila svoju udobnu odeću elegantnim stvarima, počela je da vodi računa o svom fizičkom izgledu i posle jednog „filmskog preobražaja“ u stvarnom životu postala zaštitno lice „SNL“, šoa  koji  joj  je doneo veliku popularnost. Nekoliko godina kasnije uvrštena je na listu 50 najseksipilnijih glumica.

Poznate-komicarke-16

Ono što je publiku ipak najpre osvojilo je njena zabavna i duhovita strana ličnosti i pomalo štreberski humor. Tina je pisala scenario i glumila u veoma popularnom TV sitkomu „Televizijska posla“(„30 Rock“). Scenario je zasnovan na njenom životu i karijeri i prati put mlade scenaristkinje koja se probija u šou biznisu. Na svoj prepoznatljiv način kroz satiru pokazala je kako je taj trnoviti put izgledao. Serija je pobrala odlične kritike i osvojila 2 Emija za najbolju seriju 2007. i 2008. godine.

Osim toga, njene imitacije Sare Palin oduševile su javnost. Njeno prijateljstvo sa Ejmi Poler, komičarkom koja je kao i Tina krenula od stand up nastupa po čikaškim klubovima do „SNL“ traje gotovo čitavu njenu karijeru, a njih dve su jedna drugoj velika podrška i često nastupaju zajedno. Tina je 2011. objavila knjigu „Bossypants“ u kojoj je na duhovit način ispričala svoju životnu priču, a knjiga je očekivano postigla ogroman uspeh.

Poznate-komicarke-17

Jedna od stvari na kojoj sam zahvalna genetici i svojim roditeljima su solidne grudi, koje nisu toliko velike, ali po potrebi mogu da ih nabudžim 2-3 puta godišnje, za paradu.Tina Fej

Ejmi Poler (Amy Poehler) je još jedna sjajna američka komičarka, glumica, scenaristkinja i producentkinja. Široj publici je najpoznatija po učešću u pomenutom šou „SNL“.

Ejmi je rođena u Bostonu. Nakon završetka koledža preselila se u Čikago kako bi se bavila stand up komedijom. Sa koleginicom, komičarkom Tinom Fej se upoznala dok su u Čikagu nastupale u alternativnoj trupi „Inside Vladimir“ i od tada su najbolje prijateljice.

Poznate-komicarke-10

Kasnije se Ejmi pridružuje ekipi „SNL“ gde nastavlja da se uspešno bavi komedijom. Njeno prvo pojavljivanje u šou bilo je nakon terorističkog napada 9. Septembra,  a ona je tada u skeču glumila preplašenog radnika sa Vil Farelom koji se u kancelariji pojavljuje u tangama sa „patriotskom“ temom. Posle nekoliko uspešnih nastupa ona postaje deo stalne postave.

Njena imitacija Hilari Klinton u vreme predizborne kampanje, donosi joj veliku popularnost. Nakon što je napustila „SNL“ posvetila se radu na TV seriji „Parks and Recreation“ sa kojom je osvojila Zlatni globus i pet nominacija za Emi. Magazin „TIME“ uvrstio je Ejmi na svoju listu 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Nedavno je objavila knjigu „Yes, please“ u kojoj piše o svom životu, vezama, seksu, poznantstvima sa poznatima, karijeri… Knjiga je podeljena u odeljke, a ona ju je zamislila kao korisno što se saveta i životnih mudrosti tiče i zabavno štivo začinjeno Ejminim neodoljivim humorom. Ejmi se 2003. godine venčala sa komičarom Vil Arnetom nakon čega su zajedno učestvovali na nekoliko humorističkih projekata. Serija „Arrested Development“ na kojoj su zajedno radili je postigla veliki uspeh i emitovano je 4 sezone. Ejmi i Vil su glumili par koji se „slučajno“ venčao. 2007. godine su ponovo zajedno nastupili u filmu „Blades of Glory“.

Poznate-komicarke-18

Sa Tinom Fej je nekoliko puta vodila dodelu Zlatnih globusa. Ove dve dame su dokaz da prijateljstvo u šou-biznisu može opstati čak iako su dve prijateljice indirektno jedna drugoj konkurencija. Zapravo, njih dve su stava da je konkurencija u tom smislu izgovor za ispoljavanje frustracija i da nema razloga da žene budu zle i neprijatne jeda prema drugoj, već da treba da se drže zajedno. One su pokazale da se uspesi mnogo lakše nižu i lepše proslavljaju ukoliko imate dobre prijateljice uz sebe, a publika ih zbog ovoga voli i ceni još više.

Obavezno zapamti ime svog deteta. Obavezno zapamti gde si ostavio svoje dete. Ne dozvoli da ti dete vozi dok stopalima ne može da dosegne do pedala. Koristi pelene odgovarajuće veličine…za sebe. A kada si u nedoumici napravi smešnu facu.“ Ejmi Poler

Share