Povratak na scenu “totalno drukčijeg od drugih”!

Nismo se tome usudili ni nadati, no neki nas ljudi stalno iznova iznenađuju, a Srđan Sacher je svakako jedan od njih. Čovek koji ode kad je najzanimljivije, i ponovno se pojavi transformisan kad to najmanje očekujemo.

Foto: Blagoja Borislav Pešić

SACHER je ime novog benda Srđana Sachera, osnivača legendarnih Haustora i Vještica, autora brojnih hitova, kao što su „Moja prva ljubav” (Djevojke u ljetnim haljinama), „Totalno drukčiji od drugih”, „Volim slušati radio”, „Ne-običan dan”, „Kradljivac srca”, „Zlato”, kompozitora koji se u svojoj bogatoj karijeri okušao, ne samo u popularnoj muzici, nego i, vrlo uspešno, u muzici za film, pozorište i televiziju.

Sacher je više puta u intervjuima rekao da odlazi iz bendova kad dosegnu što su mogli doseći, i kad mu prestanu biti izazov. Publici, naravno, bude žao, ali ako mu to povlačenje iz rutine omogućava da mu nove pesme zvuče ovako sveže, opraštamo mu, jer u novim pjesmama nema ni traga zamoru materijala, bez obzira što se Sacher ovim poslom bavi punih četrdeset godina.

U novom projektu i ovog su puta okupljeni izuzetni muzičari, a to ga je, kako sam kaže, i inspirisalo da se uopšte vrati u pop-vode i napravi ovakav album.

„Pjesme su me po noći vukle za noge da ih snimim”, govori Sacher i dodaje, napola u šali, da ga je žena naterala, jer joj je bio ‘pun kufer polimetričke mikrotonalne glazbe kojom se on bavi zadnjih godina’.

Prvi singl s albuma, pesma „Mene nisi nikad volila”, naizgled melanholičnog naslova, puca od energije kao uostalom i ceo album „Biser, ambra, jantar”.

„Električni sitar savršeno zvuči u pjesmi i ne znam jel to ikad iko koristil u ovim krajevima. Ima i 12-žični Rickenbacker, akustična gitara na open G štimu, i moj dragi EB-0 Gibson iz 1964. i piccolo snare i sve… A čega tek ima na albumu, koji stiže uskoro – Kyma, sikusi, antara, charango, električni klaviri, gitare bez pragova, zrikavci Algarvea, plac u Lagosu i Rovinju, Glavni kolodvor, Brankina zdela za salatu…“ – S.Sacher

Pesma je zaherovski kompleksna, s njegovim karakterističnim basom, emotivnim, a moćnim vokalom Filipa Riđičkog, začudnim gitarama Ivana Beuca i nesmiljenima gitarama Miljana Bakića, kao i savršeno preciznim bubnjem Drage Brkljačića – Face. Žanrovski je i pesmu i album najbolje opisati kao autorski pop, ili, kao što je još davno jedan kritičar rekao, Sacher-pop – „Slojevit, smrtonosno ozbiljan, a vedar, kao kad iziđe sunce nakon puno kiše, dok je još sve natopljeno.”

Singl prati i originalni video spot u režiji Tvrtka Vidokka Barišića.

Share