Poslastičarnica za superbake

Mira, Zora, Biljana, Olga, Jovanka i Mirjana su superbake. Njih šest su se udružile i trenutno rade na prikupljanju sredstava putem kampanje na sajtu indiegogo kako bi otvorile svoju poslastičarnicu. Njihov cilj je da vas podsete na tradicionalne ukuse domaćih, ručno rađenih kolača, kao kod bake.

Mira (67) voli da pravi gibanicu ca lešnicima i domaćim džemom od jabuka, Zora (79) obožava da kuva za svoju porodicu kada joj dođu u posetu iz inostranstva, Biljana (72) je ponosna na svoj specijalitet – lenju pitu sa makom, Olga (65) obožava da pravi „šapice” sa urmama po specijalnom receptu koji je njen suprug doneo sa bliskog istoka, a Jovanka (60) neizmerno uživa u pripremi ukusnih torti i kolača u čijoj izradi je pravi majstor, a najveća nagrada joj je široki osmeh na licima ljudi koji probaju njene torte. Mirjana (72) će se pobrinuti da svi oni koji se hrane zdravo i izbegavaju šećer, uživaju u punom ukusu zdravih, domaćih kolača od kvalitetnih sastojaka..

Superbake je inicijativa da se Beogradu otvori poslastičarnica u kojoj će raditi bake, penzionerke koje uživaju u pripremi poslastica. Kroz povremeni rad (tri dana nedeljno) imaće priliku da rade ono što već znaju i vole, spremaju kolače, i na taj način dopune svoje penzije, ali i da upotpune svoj društveni život jer se mnoge od njih nađu u socijalnoj izolaciji po odlasku u penziju.

Da bi se ova ideja realizovala pokrenuta je kampanja grupnog finansiranja na platformi Indiegogo u kojoj građani mogu da učestvuju donirajući sredstva čime doprinose da se ova lepa i plemenita ideja realizuje. Prikupljena sredstava će se koristiti za opremanje radionice u kojoj će bake zajedno spremati autentične, domaće poslastice. Cilj je prikupiti 5.000 dolara kako bi se od tog novca opremila poslastičarnica. Do sada je prikupljeno 2 862$, a do kraja kampanje je ostalo još desetak dana.

„U petak, 22. decembra na pijaci Bajloni u okviru noćnog marketa, Superbake će se predstaviti tako da svi zainteresovani mogu da dođu da se upoznaju sa bakama i da probaju njihove kolače i podrže na kampanju. Izazov sa kojim se suočavamo, kada je u pitanju grupno finansiranje, jeste plaćanje kreditnim karticama. Neki nemaju, neki su nepoverljivi prema plaćanju onlajn“, kaže Mario Milaković, pokretač inicijative Superbake.

Ukoliko vam se ideja svidela i želite da podržite ovu inicijativu, sredstva možete donirati putem sajta Indiegogo.

Share