Popečitelji: beogradski koncert u klubu Bluz i Pivo

Grupa Popečitelji će svoj prvi beogradski koncert u 2020. održati u klubu Bluz i Pivo, Cetinjska 15, u subotu 22. februara sa početkom zakazanim za 21 čas. Očekuje se žestoka svirka jednog od naših najoriginalnijih i najčuvenijih bendova koji je ove godine obeležio jubilej povodom 25 godina postojanja.

Foto: John Wolfrik

Grupu Popečitelji su osnovali braća Saša i Goran Furunović 1995. godine u Prištini. Tadašnji petočlani sastav je imao nekoliko bučnih i eksplozivnih nastupa i predstavljao je specifičnu pojavu na tadašnjoj prištinskoj sceni svirajući bučnu mešavinu nespojivih pravaca (alter, etno, noise, hard core…) 2008. godine Goran Furunović sa bubnja prelazi na bas gitaru a na mesto bubnjara dolazi Ivan Cvetković i tada Popečitelji kao trojka počinju da stvaraju svoju eksplozivnu mešavinu instrumentalnog funk-rocka i folk muzike. 1999. godine za bubanj seda Radeta Vulić i ostaje na toj poziciji narednih 16 godina. Po završetku bombardovanja, napustivši Prištinu, grad u kome se grupa već etablirala, Popečitelji se sele u Kragujevac i Kraljevo, nastavljajući dalje sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila. Mnogobrojnim koncertima u ovim gradovima, kao i u Beogradu, grupa ubrzo postaje svojevrsna andergraund atrakcija.

Posle jednog od takvih koncerata u Beogradu 2003., dolazi i do saradnje sa Kojom (Disciplin A Kitschme), što rezultira snimanjem prvog albuma Popečitelja – „Ko radi?”, u studiju Music Factory u Košutnjaku, pod Kojinim producentskim vođstvom. Koja je, pored toga što je producirao ovaj album, u tom vremenu pružio i pravu podršku bendu u vidu razumevanja i neprocenjivih saveta sto je Popečiteljima bio još jedan dokaz da su na pravom putu. Ploča, izdata na etiketi Mojo beat 2004., predstavlja briljantnu kombinaciju slobodnog, sirovog folk-funk rocka i aranžmanski svedene, moderne produkcije, uz primese trance i drum and bass elemenata. „Ko radi” se ubraja među najbolje albume izdate te godine u Srbiji, a naslovna numera sa albuma se prošetala po prvim mestima domaćih top lista. Ovim albumom i eksplozivnim koncertima sebi obezbeđuju kultni status na andergraund sceni Srbije i tvrdokornu bazu fanova koja ne propušta njihove mnogobrojne nastupe u većim gradovima u Srbiji. Aleksandar Žikić u recenziji albuma „Ko radi” u dnevnim novinama Blic, te 2004. godine, između ostalog piše: „Kontinuirana, energična i beskompromisna interakcija tri „konvencionalna” instrumenta, ritam kao temelj napetosti koja nijednog trenutka ne popušta, inteligentan, kreativan i diskretan pristup tradicionalnom muzičkom nasleđu…Popečitelji znaju šta rade. Oni, jednostavno, sviraju. Od svih pomaka koje donose, taj je možda najznačajniji. Godine 2008. Popečitelji izdaju „Horizonte”, album kojim utvrđuju autentičnost svog muzičkog izraza. Na ovom albumu produkcijski deo posla uzimaju u svoje ruke, a numere kao sto su Kilogrami, Horizonti, Transverzala…lako pronalaze put do slušalaca. Bend, tada, koncertno promoviše ovaj album u svim bivšim jugoslovenskim republikama. U novembru 2011. objavljuju singl „Društvo!”, na kojem se nalaze dve numere, „Loše društvo” i „Novo društvo”, kao prethodnicu novog albuma na kome su počeli da rade. Spotovi za ove dve numere su uspešno najavili pojavljivanje ovog albuma. U februaru 2013. Popečitelji objavljuju treći studijski album pod nazivom „Sijalica”.

Popečitelji su kroz mnoge održane koncerte  potvrdili epitet eksplozivnog benda. Takav status doveo je do toga da su, između ostalog, nastupali kao predgrupe Maceo Parkeru, legendarnom saksofonisti Džejmsa Brauna (2003.), kao i bendu NoMeansNo (2005.). Pored brojnih koncerata u Srbiji i zemljama u regionu, Popečitelji su nastupali na brojnim festivalima u Poljskoj (Varšava, Ciechanov, Węgorzewo), Italiji (Milano, Rim), Francuskoj (Tuluz, Albi), Austriji (Beč) i Belgiji (Gent). Kao nezaustavljiva koncertna atrakcija Popečitelji svih ovih godina ređaju koncerte koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Nebrojenim nastupima u preko 70 gradova u zemlji, regionu i Evropi, Popečitelji neumorno rade ono u čemu su najbolji i raduju se svakom direktnom kontaktu sa publikom.

Godine 2015. Saša pokreće onlajn etiketu Druga stvar na kojoj Popečitelji objavljuju dva dupla singla – „Kroz” i „Bum!”. Za ove numere su objavljeni i prigodni video spotovi. Iste godine se na mesto bubnjara, posle 16 godina, vraća Ivan Cvetković, a 2018. njega zamenjuje Dušan Lazić. Krajem 2018. godine bend objavljuje singl „Pozivanje“.

Ulaznice će biti dostupne na ulazu u klub, na veče koncerta, a rezervacije mesta je moguće obaviti na telefon 0694431944 ili u inbox Facebook stranice kluba 

Share