Plezir u karantinu: Vodič kroz besplatne onlajn sadržaje

Već duže od 30 dana živimo vanrednim životima i uz sve promene koje su se dogodile imamo vremena o kome smo nekada mogli samo da sanjamo, a sada (najčešće) sa njim ne radimo ništa konkretno. Naravno, to je sasvim razumljivo, jer nikada ranije nismo bili u ovoj situaciji i neophodno nam je vreme za adaptaciju. Međutim, kako vreme prolazi, dolazi do postepenog prilagođavanja pa se sve češće hvatamo u koštac sa slobodnim vremenom i koristimo kreativno ovaj dragoceni resurs.

Uvek je dobar trenutak za rad na sebi, za kreiranje self care rutine, za upis online kursa, koji planirate već dugo vremena, učenje novog jezika, čitanje dobre knjige… I dok sve ono što se događa oko nas ne možemo kontrolisati, način kako provodimo vreme i svoju rutinu i te kako možemo. Zato smo izdvojili najzanimljivije online sadržaje koji će vam pomoći da probudite kreativnost, inspirišete se i uradite nešto dobro za sebe.

(za željne novih saznanja) Dokumentarni filmovi

Kako bi nam pomogli da što bezbolnije podnesemo dane u karantinu, zagrebački RESTART je otvorio svoju bogatu online arhivu i odabrao 20 naslova koje možete gledati potpuno besplatno. Ostatak kolekcije dokumentarnih filmova možete pogledati uz minimalnu naknadu i tako obogatiti svoja znanja iz najrazličitijih oblasti. Ukoliko ste zainteresovani da slobodno vreme ispunite edukativnim sadržajem onda su dokumentarni filmovi pravi izbor za vas, a RESTART-ov izbor od 20 besplatnih dokumentaraca pogledajte ovde. (uputstvo za korišćenje koje važi do 30. aprila pogledajte – ovde)

(za ljubitelje knjiga) Pregršt besplatnih sadržaja

Sigurno ste već videli da su Laguna i Delfi knjižare pokrenule svoju akciju za besplatno preuzimanje knjiga iz njihove bogate online arhive, što će nam u mnogome olakšati boravak kod kuće tokom ovih dana kada nam biblioteke nisu dostupne, a napokon imamo vremena da uživamo u pisanoj reči.

Još jedna dobra vest za knjigoljupce je da je da je aplikacija Bookmate obezbedila sedmodnevni besplatni pristup (novim korisnicima) online izdanjima iz svoje arhive, a količina dostupnih naslova će vas prijatno iznenaditi. Opcija besplatnog čitanja postoji i za korisnike Telenora. Dobra stvar je što su naslovi podeljeni po oblastima, pa ćete mnogo lakše obaviti pretragu i doći do naslova koji vas zanimaju. Aplikaciju možete preuzeti ovde.

Ono što je mnoge obradovalo je online biblioteka anonimnog ljubitelja knjiga koji je odlučio da svoje mnogobrojne naslove na srpskom jeziku podeli sa svima.

(za ljubitelje igrane umetnosti) Pozorište online

Domaća pozorišta: Narodno pozorište, Jugoslovensko dramskoAtelje 212, Madlenianum otvorila su vrata svojih arhiva i prema repertoaru koji možete pronaći na njihovim sajtovima i Instagram profilima možete pratiti live strimove najboljih dramskih izvedbi! Kako sada nemamo mogućnosti za odlazak u pozorište, što je jedna od najlepših tradicija, možemo uživati u neverovatnim izvedbama naših glumaca iz udobnosti svog doma.

90 besplatnih izdanja HI-Lifes časopisa

Redakcija HI – Lifes magazina poklanja čitaocima čak 90 izdanja magazina (u PDF formatu) koji su izlazili proteklih 15 godina. Ukoliko želite da uživate u preko 1000 tekstova, to možete učiniti ovde.

Virtuelna poseta muzejima (za dane kada vam je potreban „beg” od stvarnosti)

Kako su usled epidemije virusa COVID-19 mnogi svetski muzeji ostali bez posetilaca i odlučili da svojoj publici ponude virtuelni beg od stvarnosti, koji podrazumeva virtuelnu posetu, svima je omogućeno da besplatno posete najzanimljivije postavke bez obzira na lokaciju. Nije li to sjajno?

Listu muzeja koje možete posetiti kad god to poželite i uživati u njihovim onlajn postavkama možete pogledati ovde.

(za ljubitelje produktivnosti) Besplatni online kursevi

Za sve one koji žele da uče i unapređuju svoja znanja i vešine tokom izolacije, platforma Class Central izdvojila je čak 450 kurseva sa najboljih američkih univerziteta koji će vam pomoći da naučite i usavršite engleski, a da uz to steknete znanje iz najrazličitijih oblasti u skladu sa sferama vašeg interesovanja. Na ovom mestu možete pretražiti kurseve razvrstane po oblastima i odabrati one koje želite da pohađate u narednom periodu.

(za one koji žele da ostanu u formi) YouTube vežbači

Oni koji žele da se i fizički aktiviraju i oslobode napetosti i stresa, kao i da ostanu u formi, motivaciju bi mogli da potraže na YouTube-u. YouTube klipovi najrazličitijih influensera, fitnes gurua, yoga majstora dostupni su nam na svega par klikova, a trening kod kuće nikada nije bio izvodljiviji, zato istražite malo i pronađite fitness kanal prema svojim afinitetima kako biste se svakodnevno oslobodili negativne energije i leto sačekali u formi.

Znamo da na mnoge ova situacija, deluje demotivišuće i to je potpuno u redu. Ukoliko se osećate iscrpljeno, bezvoljno ili jednostavno želite da iskoristite ovu situaciju da odmorite, nema razloga da vas grize savest, jer je i uzimanje kratkog predaha nešto što radimo za sebe. Kakav god izbor da napravite, verujemo da ćete pronaći način da ugodite sebi, a za to je uvek pravi trenutak.

Share