Plezir u karantinu: Dnevnik Dubravke Savić

četvrtak 7. maj 2020.

Dubravka Savić – dizajnerka, umetnica i vlasnica brenda Dulsineja za Plezir govori o svom iskustvu prilagođavanja karantinu

Kako izgleda jedan tvoj dan tokom izolacije?

Izolacija na mene deluje kao meditacija. Što bi rekla moja drugarica korona je blessing from the sky za nas koji smo zdravi. Dani mi traju duže i život je dobio sasvim novi ritam. Postala sam prisutnija u svakoj sekvenci dana. Jutro započinjem laganim vežbama, zlatnim mlekom i pisanjem dnevnika. Doručak koji sam nekad preskakala sada pravim sa punom pažnjom i mogu slobodno da kažem da sam postala ekspert za Croque Madame, Dalgona kafu (plutajući nes) i crnu čokoladu bez šećera. Spavaća soba je postala muktifunkcionalna; ujutru je sala za vežbanje, preko dana atelje, biblioteka, uveče ono što jeste. Najveći deo dana radim, odnosno crtam, slikam i obavljam sve ostalo što je u opisu kreiranja jedne unikatne svilene marame. Filmove gledam na kraju dana, to me najviše opušta, odmara i inspiriše.

Na koji način brineš o zdravlju, da li imaš neku rutinu za jačanje imuniteta?

Šetnja šumom mi je broj jedan. Osim toga, pišem dnevnik svakodnevno, to mi je kao mentalna higijena još od osnovne škole. Što se tiče treninga, vežbe 5 tibetanaca su mi obavezne, ostatak menjam i kombinujem u zavisnosti od raspoloženja. Zlatno mleko, koje sam već pomenula, je napitak sa kurkumom za jačanje imuniteta koji pijem svako jutro.

Kako i da li uspevaš da očuvaš svoj mir?

Kontinuirani mir pronalazim upravo u novonastalom ritmu života. Umetnicima uglavnom nije strano povlačenje u sopstveni svet niti izolacija, jer upravo tu pronalazimo sve što nam je potrebno. Ja često osećam nemir zbog tempa života u koji se ne uklapam, ali i onog koji sama sebi namećem. Sada sam dobila priliku da to prepoznam i promenim. Manje je više.

Imaš li rituale za smirenje duha i tela?

Šetnja kroz šumu je nezamenljiva.

Šta slušaš ovih dana?

Soundtrack iz serije The Americans.

Šta čitaš?

Trenutno čitam razgovore sa slikarima i vajarima kao što su Ljubica Cuca Sokić, Ljuba Popović, Olga Jevrić, Marko Čelebonović i ostalim velikanima koji se nalaze u knjizi Svetovi umetnosti.

Šta gledaš?

Obnavljam gradivo uz kultna ostvarenja iz osamdesetih godina. Za početak to su svi naslovi u kojima glumi Patrick Swayze, kao na primer Ghost i Dirty dancing koji nam je svima na repeat.

U šta ili koga gledaš?

Gledam u knjigu Florilegium, cveće na prozoru i u svoj sketchbook.

Čemu se raduješ i nadaš?

Radujem se svom novom ateljeu, zagrljajima, proleću, beogradskim šetnjama i svom poslu. Nedostaju mi putovanja ali doći će vreme i za njih.

Poruka podrške?

Citiraću reči iz pesme koju je komponovao Tata Miki: „Sve je u redu u svakom pogledu.”!

Share