Plezir preporučuje: nedeljni kino kod kuće

Ukoliko ste se zaželeli naših preporuka, obradovaće vas vest da smo vam za ovu zavejanu nedelju pripremili tri poslastice za bindžovanje.

Small Axe

Small Axe predstavlja zbornik radova na temu života crnih emigranata u Londonu u periodu od kasnih šezdesetih do sredine osamdesetih godina dvadesetog veka. Ovaj omnibus različitih, po istinitim događajima kreiranih priča, režirao je Oskarom nagrađen reditelj Stiv Mekvin, koji je ovu filmsku nagradu dobio za ostvarenje 12 Years a Slave. Ukoliko se pitate zbog čega ova serija nosi naziv Small Axe, McQueen objašnjava da se prilikom odabira vodio Marlijevim stihom iz istoimene pesme „If you are the big tree, we are the small axe“. Glavne uloge tumače Letiša Vrajt (Black Mirror), Džon Bojega (Star Wars), Malakaj Kirbi i mnogi drugi. Svakako preporučujemo vašoj pažnji ovaj uradak koji se otvara neobično vremenski dugačkom epizodom o borbi za ostvarenje ljudskih prava.

Your Honor

Glumac Brajan Karson ostaće večno upamćen kao Volter Vajt iz kultne serije Breaking Bad, te kada god izgovorimo njegovo ime u glavi će nam biti srednjoškolski profesor hemije (nismo sigurni da li je to dobro ili loše). U seriji Your Honor školsku klupu zamenio je sudijskom foteljom, a školsku kredu sudskim malim čekićem. Radnja ove serije prati sudiju koji je posvećen primeni zakona, posvećen u potrazi za pravdom i pravednom kaznom. Sve to dok se taj isti zakon mora primeniti i na njegovog sina koji iz nehata kolima usmrćuje momka čiji se otac nalazi sa „one strane“ zakona. Kako će se ova saga završiti ne znamo jer još čekamo na epilog (hoćemo da kažemo da se poslednja epizoda ove mini serije nije još emitovala).

Promising Young Woman

Treći naslov koji ćemo vam predložiti da pogledate je film koji nosi naziv Promising Young Woman (2020), krimić sa elementima crnog humora, ostvarenje je koje sociopatiju pretvara u stil života, a traumu iz prošlosti u zajebanciju*. Priča prati Kasandru koju tumači Keri Maligen (An Education, Inside Llewyn Davis, Shame) nekadašnju studentkinju medicine koja preko dana živi život baristkinje i prodavačice kafe, koja živi sa roditeljima zabrinutim za njenu budućnost, dok se preko noći pretvara u osvetnicu i predatorku čije žrtve su muškarci koje upoznaje u baru. Ako mislite da su njene žrtve neki „rendom“ pripadnici muškog roda, pogledajte malo bolje.

Share