Plezir preporučuje: Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru. Preporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti.

Dokumentarni film
Dragi Fredi (Dear Freddy)
Rubi Gat, Island-Češka, 2017.

Film govori o Jevrejinu Frediju Hiršu, deklarisanom homoseksualcu koji je imao 19 godina kada su objavljeni Nirnberški zakoni. On je pobegao je iz Nemačke u Češku i tamo počeo da radi kao sportski trener u jevrejskom omladinskom klubu, gde je postao omiljen među decom. Deportacijom Jevreja u geto u Terezinu, Fredi je postavljen za šefa omladinskog odeljenja koje je brojalo preko četiri hiljade mladih. Kada je stigao u Aušvic, Fredi nije podlegao očaju. Nagovorio je Mengelea da uspostavi boravak za decu i omladinu i tako obezbedio poslednje trenutke sreće za 600 dece.

Nedelja, 6. decembar u 16.45, Klubić Doma omladine Beograda

Igrani film
Leto ’85. (Été 85)
Fransoa Ozon, Francuska, 2020.

Film „Leto ’85“ je priča o ljubavi i prijateljstvu dva tinejdžera Aleksisa i Davida, koji provode leto u Normandiji i ujedno saga o njihovom odrastanju i sazrevanju tokom osamdesetih godina. Iako bi za njegove godine bilo normalno da uživa u avanturama i vodenim sportovima, Aleksis je sa svojim najboljim drugom sklopio pakt prijateljstva – zakletvu za ceo život. Ovo leta on će imati priliku da odraste i pronađe svoju prvu ljubav.

Subota, 5. decembar u 15.30, Velika sala Doma omladine Beograda

Dokumentarni film
Maria Luiza
Marselo Diaz, Brazil, 2019.

Maria Luiza je prva transrodna osoba u brazilskim oružanim snagama. Sa 18 godina prijavila se za vazduhoplovstvo i potpuno zaljubljena u avione, videla je to kao svoju priliku. U vojsku je pozvana 1979. godine i posle 22 godine rada, penzionisana je zbog invalidnosti. Film istražuje motivaciju za zabranu nošenja ženske uniforme i njenu putanju ka afirmaciji kao transrodne osobe, vojnika i katolkinje.

Petak, 4. decembar u 15.30, Klubić Doma omladine Beograda

Share