Plezir preporučuje: 4 filma

Dugo se nismo oglašavali i predlagali vam dugometražne filmove samo iz jednostavnog razloga, ništa od ponuđenog nam, do danas, nije zapalo za oko, ništa nas nije pomaknulo u smislu izvedbe ili egzekucije. U redovima koji slede predložićemo vam četiri ostvarenja koja svako ko voli sedmu umetnost, mora da pogleda i prodiskutuje.

Kimi

Da li vas je ova pandemija promenila? Kako ste uspeli da savladate svoje strahove izlaskom iz zone komfora? Ako imate zadršku, u smislu neposredne interakcije sa drugim ljudima, niste jedini i ne treba da vas to zabrinjava. Novo ostvarenje Stivena Soderberga Kimi, podsetiće vas na Hičkokov Rear Window u kome glavna protagonistkinja Anđela Čajlds (koju tumači Zoe Kravic), svojevoljno zatvorena u sopstvenom stanu obavlja sve što joj je neophodno za normalno funkcionisanje, radi, ima odnose, održava komunikaciju sa drugim ljudima, preko „žice“… Problem nastaje kada u obavljanju svojih radnih dužnosti uoči problem, i to nimalo bezazlen, popravljajući „bagove“ na virtuelnom asistentu imena Kimi, Anđela je čula audio zapis koji sluti na nasilje muškarca prema ženi, pa odlučuje da prijavi nadležnima kompanije za koju radi. Da li će joj to pomoći u pronalaženju nasilnika, ko bi tako nešto mogao da uradi slabijem od sebe, odgovore na ova pitanja pogledajte u ovom solidnom ostvarenju.

tick tick Boom

Ostvarenje tick, tick…Boom! predstavlja omaž jednom od najtalentovanijih umetnika, jednom od malobrojnih koji su imali priliku da svoje delo prikažu na čuvenoj Brodvejskoj pozornici. U pitanju je Džonatan Larson, talentovani pisac i kompozitor koji je imao jasan cilj od kada se ozbiljno počeo baviti ovim poslom. Cilj je, ne zgrnuti pare ili napraviti nešto prosečno, cilj je ostati upamćen po svom intelektu, kreativnosti i uspešnoj realizaciji dobre ideje. U ovom filmu emocije će vas preplaviti od prvog trenutka, čak i oni kojima mjuzikl nije baš njihova „šoljica čaja“ ostaće pri malom ekranu u želji da dogledaju dogodovštine ovog briljantnog umetnika i njegovh prijatelja na putovanju zvanom Brodvej.

Flee

potraga za srećom predstavlja jedan od koncepata američkog Ustava, koji su Očevi osnivači zapisali u ovom dokumentu i koji traje više od 200 godina. Pored prava na traganje za srećnijim životom, ovim Ustavom svakome je zagarantovana mogućnost života dostojnog čoveka, oslobođenog od straha i patnje. Flee je dansko ostvarenje, zasnovano na istinitim događajima, koji se bavi ljudima u potrazi za boljim, u potrazi za kvalitetnijim životom. Priča prati jednu afganistansku porodicu krajem sedamdesetih godina 20. veka koja, u zemlji zahvaćenoj ratom i razaranjima, koja pokušava da pronađe spasenje i sigurno utočište. Taj zadatak ni malo nije lak ali oni su odlučni da se dokopaju boljeg života i u tome neće ustuknuti. Kakav je ishod njihove borbe, pogledajte u ovom fantastičnom ostvarenju.

Nitram

Ako niste čuli i videli glumca imena Kejleb Lendri Džouns, krajnje je vreme da se upoznate sa njegovim likom i delom. Verovatno ste ga prevideli u filmu Get Out, niste ne njega obratili pažnju u ostvarenju The Florida Project, ali ćete ga svakako upamtiti ako pogledate Nitram, dugometražni film zasnovan na istinitim događajima koji su se sredinom devedesetih godina odvijali u Australiji. Nitram je obrnuto od Martin, Martin Brajant, osoba koja je nanela mnogo zla, osoba kojoj su lako bila dostupna sredstva kojima nikako nije smela da rukuje. Posle krvavog pira koji je Martin izveo, Australija je donela restriktivne zakone u pogledu pribavljanje i posedovanja oružja, ali ipak na današnji dan više se komada oružja nalazi u posedu građana Australije nego te kobne 1996. godine. Nitram je ostvarenje koje se našlo na takmičarskom repertoaru Kanskog festivala u 2021. godini i predstavlja prvi australijski film koji je završio na toj pozornici.

Share