Plezir preporučuje: 4 filma za vikend u “4 zida”

Na dan ovog zagušljivog, subotnjeg  popodneva, zatvorite svoje prozore, spakujte svoje gas ili hirurške maske i opustite se uz nekoliko filmskih ostvarenja koja će vam (ili barem neka od njih), promeniti pogled na ovaj svet zagađen hipokrizijom, divljim kapitalizmom, pohlepom i manjkom brige za običnog čoveka.

Honeyland

Dokumentarni film uvek dotakne gledaoca na neki čudan način, gledalac se katkad identifikuje sa glavnim protagonistom, a nekada saoseća sa njim. Honeyland je ostvarenje u kome, gledajući ga, doživljavate pregršt emocija koje vas obuzimaju kako se radnja odvija iz kadra u kadar. Hatidže (glavna protagonistkinja) je žena koja živi sa majkom u ruralnom delu Severne Makedonije i preživljava tako što se bavi divljim pčelarenjem, zanatom koji polako odlazi u zaborav. Sve je idilično, kako predeli u kome se radnja odvija, tako i njen odnos sa pčelama ali i dobrota koja izbija iz Hatidže. Radnju komplikuje mnogočlana porodica koja se doseljava nedaleko od ognjišta na kome žive ove dve žene. Kakvi će biti njihovi odnosi, da li je moguć suživot tradicionalnog i konzumerističkog, pogledajte u ovom odličnom ostvarenju koje je snimano čak tri godine.

Klaus

Iako su božićni i novogodišnji praznici iza nas, iako smo nedeljama pre praznika uživali u novim ili već odgledanim prazničnim filmovima, možemo da kažemo da je uvek pravo vreme za čaroliju koju donose  blagdani. Pitate se kako je počela priča sa Deda Mrazom, kako je došao na ideju da obraduje svako dete na Božić, pitate se ko to njemu pomaže i da li uživa u tome što radi? Odgovore na ova i još mnoga pitanja dobićete u fe-no-me-nal-nom animiranom filmu Klaus.

Marriage Story

Iako nikada nismo bili Bog zna kako impresionirani ulogama Skarlet Johanson, u ostvarenju Marriage Story ova glumica zaslužuje pažnju Akademije filmske umetnosti i nauka i prema našem mišljenju ima velike šanse, da po prvi put, kući ponese tu malenu zlatnu statuu, i to kako u kategoriji glavna ženska uloga tako i za najbolju sporednu žensku ulogu za film Jojo Rabbit. Kako to izgleda kada se dvoje ljudi neupitno i nekritički obožavaju, a potom malo po malo počinju da kod ovog drugog primećuju i najmanje nedostatke, pogledajte u ostvarenju Marriage Story čiju režiju potpisuje Noa Baumbač, u kome pored Skarlet igraju još i Adam Drajver, Rej Ljota i mnogi drugi.

 Official Secrets

Započeli smo ove preporuke dokumentarnim filmom, a završavamo igranim zasnovanim na istinitom događaju. Reč je o filmu koji nam približava priču o uzbunjivačici, Ketrin Gan, koju u ovom ostvarenju tumači sjajna Kira Najtli. Naime, radnja filma je smeštena u 2003. godinu i period kada se spremala invazija Sjedinjenih država i Velike Britanije na Irak. Hrabar i nesebičan čin Ganove, zaposlene u tajnoj službi, revoltirana prljavom kampanjom koja je imala za cilj da obezbedi glasove UN-a za intervenciju i uvuče Britaniju u rat, odlučila  da  istupi, prekrši pravila službe i objavi tajna dokumenta koja mogu spasiti živote, tema je ovog odličnog ostvarenja. Režiju potpisuje južnoafrički reditelj, scenarista, producent i glumac nagrađen Oskarom (za film Gangster), Gevin Hud, a pored Kire, tu su i Ralf Fajns, Met Smit i Metju Gud.

Share