Plezir preporučuje: 3 filma

Urednik zabavnog programa magazina Plezir za vaša četiri zida izabrao je tri filma koja se moraju pogledati do kraja ove neradne nedelje.

Shiva Baby

Ako ste žensko i ako ste, daleko bilo, starije od 25 godina a niste udate i dete već nije na putu, sigurno ste se na slavama ili sličnim prigodama susretali sa pitanjima tipa „Imaš li dečka?“; „Kada ćeš da se udaješ“ ili još nekorektnije spremate li se za ulogu majke. U ostvarenju Shiva Baby je sve isto, samo što je razlog okupljanja familije i prijatelja sa’rana (shiva na hebrejskom predstavlja period žalosti za preminulim najbližim srodnikom).

Zanimljivo je da je navedeni film prvenac dvadeset petogodišnje rediteljke Eme Seligman, a navedeno ostvarenje je samo proširena priča kratke forme koji je poslala kao diplomski rad kada je završavala studiranje filmske umetnosti na njujorškom univerzitetu. Priča prati mladu samosvesnu Danijel koja je veoma rano počela da zarađuje za život, problem je samo u tome što svoje izvore prihoda predstavlja na potpuno drugačiji način u odnosu na to čime se zapravo bavi. Dogodovštine mlade žene koja nepotrebno srlja u svet odraslih pogledajte u ovoj crnoj komediji koja nosi naziv Shiva Baby.

The Night House

Sa terena crne komedije, selimo se u mračni um Rebeke Hol (Vicky Cristina Barcelona) koja tumači ulogu Bet, ucveljene udovice koja, skrhana smrću (samoubistvom) supruga, nastavlja da vodi život opsednuta sa dva pitanja, zbog čega se to desilo i kako dalje? U traženju odgovora i skretanju pažnje sa tragedije koja je zadesila, dolazi do veoma zanimljivih saznanja u vezi sa njenim pokojnim mužem. U ovoj dobroj staroj priči o duhovima kojoj ne manjka napetih scena, gledaćete jako dobro osmišljenu priču sa veoma dobrom egzekucijom sprovedenu pod dirigentskom palicom reditelja Dejvida Bruknera.

Kajillionaire

I za kraj ovih preporuka ali svakako ne i manje važno, naprotiv, ostavili smo veoma dobro ispričanu priču prebačenu na filmsku traku. U pitanju je ostvarenje Kajillionaire (u slengu označava nekog ko je neizmerno bogat) koji prati tročlanu porodicu u njihovim nastojanjima da sebi i sebi sebično obezbede egzistenciju. U tom nastojanju roditelji mlade Old Dolio (koju tumači Evan Rachel Wood) potpuno zanemaruju sve one osobine koje imaju brižni otac i majka, poklanjanje pažnje i nežnosti svom detetu, milovanje po kosi ili obrazu, poljupci… sve je to izostalo. Mislimo da sve to nije slučajno, mislimo da je originalna Miranda Džulaj pokušala da nam objasni kako bi moglo da izgleda post-kovid društvo kada bi se svaka socijalizacija mogla svesti na obazrivost, suzdržanost i odsustvo fizičkog kontakta. Kakva nas budućnost čeka, gledana kroz prizmu ove talentovane žene, pogledajte u ostvarenju Kajillionaire.

Share