Pisci preporučuju omiljene književne naslove: Vladislav Radak

Kada su me nadasve vredni urednici magazina Plezir pozvali da ih odmenim za pisaćom mašinom, nisam okolišao, mada tema, iako na izgled jednostavna, sa sobom krije nebrojene začkoljice koje će na test staviti mene i kao finansijskog matematičara i kao pisca, ali pre svega kao opsesivno-kompulzivnog ljubitelja vraški dobre pisane reči. Pet knjiga za leto, plažu, jezero, bolnicu za odvikavanje od narkotika, u čemu je problem, pitaćete se vi, sada već nestrpljivi čitaoci ovih redova u želji da zatvorite ovaj tab brauzera i vratite se proveravanju datuma na masnim bočicama krema za sunčanje. Moj problem je sledeći: u moru, dobrih, dobrih knjiga, kako preporučiti one spektakularne koje neće ulubiti vaš vešto razapeti budžet, te ostaviti dovoljno strane valute na namučenoj kartici za poneku kajpirinju, „ručno pravljene“ minđuše i izlet do onog tamo, da baš tog ostrva. Jer život bez literature je sranje, a literatura bez života je samo nepregledni red znakova na papiru.

Zato sam, baš kao moji omiljeni otupljivači guščijeg pera, uz dosta mozganja došao do najelegantnijeg rešenja – preporučiću vam knjige vredne višestrukog čitanja koje su štampane u velikim tiražima davnih godina koje ćete pronaći na svim bolje snabdevenim kartonskom kutijama autobuskih stanica, pored gradskih šetališta, u mračnim prolazima, ali i u skoro svim bibliotekama, na koje ste, siguran sam, i zaboravili da postoje. Da bih vam to i dokazao pronašao sam ih sve za vas i fotografisao. Tako ću vas i poslati na najbolje letovanje koje živ čovek može da iskusi, međ’ nepregledne redove dela vredne žrtvovanja, u zečiju rupu, te će te se kao i Alisa naći na putovanju koje niste ni bukirali kod turističke agencije, a koje će bez jasno obećanog švedskog stola ispuniti sve vaše apetite.

  1. Baron Minhauzen – Gotfrid August Birger

Idealna prilika da se vratite na dečiju literaturu je kroz knjigu koja je vraški dobro napisana da zabavlja i mnogo starije generacije. Šarmantni humor nemačkog pisca Gotfrida Augusta Birgera kroz seriju izmišljenih avantura čuvenog lika koji je zasnovan na pravom nemačkom vojskovođi koji je posle služenja u rusko-turskim ratovima po povratku kući u zadimljenim nemačkim bircuzima pričao sramotne laži koje su inspirisale mnoge pisce, pesnike i slične, druge lažove. Po povratku sa zasluženog letovanja, kada vam ekipa kod trafike odbrusi da samo baronišete o vašim poduhvatima sa Lefkade, imaćete inspiracije da im se obratite sa još lukavijom baronijom.

  1. Pantaleon i posetiteljke – Mario Vargas Ljosa

Ovaj roman vas vodi na jedno nadasve specifično putovanje, u srce prašume Amazona, kroz lik kapetana Pantaleona koji ima specifičan zadatak da osnuje red prostitutki kako bi namirili frustracije vojnika na zadacima. Ljosa u ovom humorističkom romanu istražuje granice apsurda, ali i napada nedodirljive latinoameričke institucije, crkvu i vojsku, postavljajući pitanje koje muči mnoge vladare pređašnjeg i sadašnjeg sveta – koji je najdelotvorniji način da se kontroliše narod i šta se dešava kada ne možete da se pohvalite najvećim uspesima jer su bili tajna.

  1. Pisma i ogledi i zapisi o književnosti – Aleksandar Sergejevič Puškin

Ako ste pisac ili kreativna duša u nastajanju, a želite da se odmorite od nadiruće fikcije i posvetite razmišljanjima o stvaralaštvu, za vas nema bolje plažne literature od ovog izidanja „Rada“ iz 1972. koje možete naći na mnogim kartonskim kutijama za sto dinara. Iz pera jednog od najvećih poeta koji je ikad živeo, a umro u duelu braneći čast svoje žene, pročitajte poglede o književnim delima i delatnostima njegovog vremena, uronite u njegov „mejl inboks“ dok vodi prepisku sa saradnicima, ostalim piscima i neistomišljenicima…

  1. Kepler – Džon Banvil

Džona Banvila znate ako ste od mene, u poslednjih par godina dobili neprevaziđen roman More na poklon za rođendan, ali ovog puta vam preporučujem da pročitate njegovo viđenje uma Johanesa Keplera, brilijantnog naučnika renesanse, dok pokušava da pronikne u dubine orbita planeta, geometrije univerzuma dok biva opstruiran od strane religijskih frakcija, bijući bitke sa pokroviteljima i pokušava da pronađe sopstveni matematički balans u haotičnom kosmosu. Posle ovog romana, pogledom ćete tražiti potencijalne suncem opaljene autistične matematičare u plažnom baru ili u redu za giros.

  1. Stubovi zemlje – Ken Folet

Da ne bude da vam nisam preporučio ni jedan „u jednom dahu“ bestseler koji će zaokupiti svo vaše vreme i pažnju, na meniju je i jedan srednjovekovni triler koji će proključati vaš melanin i seratonin, jer ovde ima svega što volimo na putovanju: građenje srednjovekovne crkve, izdaja porodice, vreli seks i neplanirane trudnoće, prolivenu krv i misteriju koja traje do poslednjeg zvona…

Share