Pisci preporučuju omiljene književne naslove: Vanja Nikolić

Ovog ponedeljka u rubrici #piscipreporučuju gostuje nam Vanja Nikolić, autorka, dramaturškinja i kopirajterka. Vanja je autorka drama, priča, kritika i dela za decu, članaka i slogana, interaktivnih knjiga za odrasle u izdanju Arete izdavačke kuće Jebe mi se! i Plašim se!Tačkice, kao i interaktivnih knjiga za decu. Pročitajte koje autore i naslove je preporučila čitaocima Plezira.

Zadatke shvatam kao avanture i prostore za istraživanje. Teodora mi je napisala: „Preporuči knjige koje su tebi značajne.” Stala sam ispred police i pustila da me lagano ponesu naslovi. Svi oni koje sam pročitala. Da me vrate u trenutke, emocije, prostore. I evo ovih koje su najglasnije vikali sa police…

Ivan Viripajev Kiseonik

Ko ne čita drame i nije ih čitao do sad, možda neće promeniti tu svoju naviku. Ovo je drama kojoj se vraćam kada zaboravim da dišem ili kada ubrzano dišem. Kada zaboravim da volim ili kada suviše mrzim. Ako nikada niste čitali drame, ali čitate poeziju potrebno je da pročitate Kiseonik, jer nekada imam utisak da je ovde napisano sve potrebno. Možda zato što se drama niže po smrtnim grehovima, a možda zbog disanja.

Haruki Murakami

Ja sam onaj tip koji kada otkrije pisca onda neizostavno čita sve od tog autora i Murakami je jedan od njih. Kada govorim o njemu pominjem njegove istovremeno životne i krajnje zaludne likove, situacije i scene koje su filmski precizno opisani i uvlače u fenomenalne zaplete. Moja prva je bila Okorela zemlja i kraj sveta. Ona za koju sam se vezala je Norveška šuma i Ubiti pticu rugalicu. Uzmite onu na koju prvo naiđete, jer verujem da svako pronađe svog Murakamija.

Alehandro Hodorovski Psihomagija

Ovde ću da izdvojim jednu knjigu, iako mi je svaka važna na neki način, a to je Psihomagija. Meni je važna zbog pozorišta koje Hodorovski prikazuje u sirovom obliku, telesnom, performerskom. A onda tome na tako neobičan način dodaje priču o nastanku Psihomagije, koja je opet specifičan spoj pozorišta, života i terapije.

Borislav Pekić Besnilo

Pekića ću da otkrivam ceo život i da puštam da me u različitim životnim periodima fascinira i donosi nova shvatanja sveta. Ako nikada ne rešite pročitate neka značajnija Pekićeva dela, pročitajte bar Besnilo. Da biste razumeli sebe, svoje bližnje i ljudski rod. Ovo je vreme u kom je Besnilo posebno aktuelno.

Elfride Jelinek Požuda

Ako Pekića čitamo da bismo razumeli ljudski rod, onda Elfide Jelinek čitamo da bismo bolje razumeli ženu i njen položaj u društvu, odnos koji drugi imaju prema njoj, sve ono javno i tajno, skriveno i navodno nepostojeće. U Požudi Jelinek seče kratkim rečenicama isto koliko svojim humorom i ironijom. Od prvog puta kada sam počela da je čitam i dalje imam potrebu da delove knjige čitam na glas, a nekada zbog tema imam potrebu da ih čitam na mikrofon dok su mi prozori širom otvoreni.

Trenutno pored noćnog stočića su autorke:

Margaret Atvud Sluškinjana priča

Zejdi Smit Vreme svinga

Elif Šafak Crno mleko

Share