Pisci preporučuju omiljene književne naslove: Ognjenka Lakićević

U moru aktuelnih književnih preporuka domaćih izdavačkih kuća, blogera i novinara često se mogu naći isključivo novi naslovi, u cilju promocije istih. Liste knjiga koje se mogu naći među preporukama najčešće su potpuno banalne, a čitaocima se u sezoni letnjih odmora preporučuju prozaično i lako štivo. Istovremeno, knjižare i izdavačke kuće stimulišu prodaju akcijama koje favorizuju kvantitet umesto kvaliteta. Zato naš savet ovog leta nije kupite deset knjiga po atraktivnoj ceni već kupite ili pozajmite knjige koje će vas obogatiti duhovno, investirajte svoje vreme u čitanje knjiga posle kojih ćete dugo razmišljati o pročitanom. U tome će nam pomoći domaći pisci čije preporuke ćemo sa vama podeliti u narednim danima. Prve preporuke koje sa vama delimo su preporuke fantastične Ognjenke Lakićević.

foto: Milena Goševski

1. Psihologija patnje, Salman Ahtar, Clio, 2017.
Ne zvuči baš kao „plažna„ literatura, ali nema to neke veze kod mene. Štaviše, na odmoru imam najviše koncentracije i najviše neisprekidanog vremena pa sam spremnija da se posvetim svemu sa dužnom pažnjom. Počela sam da je čitam, i Ahtar (psihijatar i psihoanalitičar) nudi izuzetno zanimljive uvide u izvore patnje, baveći se strahom, pohlepom, krivicom, obmanjivanjem, izdajom i osvetom. Kompleksno ali razumljivo i za čitaoce koji nisu u struci. Psihologija, to smo mi, ne mora to da ti je profesija da bi te zanimali uvidi u čoveka. Zato obožavam svu tu psihološku literaturu koju Clio izdaje.


2. Iza zapaljene šume, Zvonko Karanović, Lom, 2018.
Nova zbirka jednog od naših najvažnijih savremenih pesnika, a za mene svakako najvažnijeg jer je njegovo pisanje mnogo uticalo na mene u tinejž godinama.


3. Talasi, Virdžinija Vulf
Retko čitam romane iznova, ali ovo je više poezija i muzika nego roman. Zato moram opet. I onda opet.


4. Beton, Tomas Bernhard, Lom, 2014.
Ovu knjigu mi je poklonila jedna jako draga osoba i ja je još nisam pročitala, ovo će biti leto za ispravljanje tog posrnuća. Knjiga me svakako zanima, ali ipak, osoba još više.


Iako je veći broj čitalačke publike za izdavača „Besna kobila” čuo tek pošto je prvi roman koji su izdali, ‘Luzitanija’ Dejana Atanackovića, osvojio poslednju NIN-ovu nagradu, oni postoje već osam godina i deo publike (redovne) ih zna po predivnim grafičkim novelama koje su birane, prevođene i štampane sa mnogo ljubavi, temeljnosti i pažnje. Nisam još pročitala „Smederevac” i „Okean ljubavi” pa ću sad to da ispravim.


6. Mala Toto, Tecuko Kurojanagi, Tanesi
Negujem svoje detinjstvo, ono je ja. Volela sam mnogo ovu knjigu kad sam bila mala i želim da osvežim sećanje. A Japan nikad neće prestati da me fascinira, zapanjuje, oduševljava, iznenađuje. Ja imam svoju staru knjižicu, ali sam bila mnogo srećna što je neko odlučio da opet štampa ovaj roman, pa će i nova deca i novi ljudi moći da se upoznaju sa ovim štivom. Svakako, ja moram opet da je pročitam pa da kažem više, samo se sećam da sam je obožavala.


Sve bih dala da se leto nikad ne završi.

Share