Pesma dana

Ošišaj se, pogledaj se na šta ličiš! Da, da sve će to vojska da dovede u red! Kako ćeš umeti sa ženama ako ne znaš kako da rukuješ sa puškom!? To su samo su neke od konstatacija ili pitanja koja su mučila tadašnju generaciju pankera, ali i onih kojima je ideja levice bila u srcu. Oni kažu odrećiću se jednog od obeležja, kažu neću da im dajem povoda, oni kažu Bolje da nosim kratku kosu i slušam taj zvuk!

Bend koji danas slušamo je novosadski punk sastav Pekinška patka, prvi punk bend na prostoru tadašnje socijalističke republike Srbije. Sa svojim prvim albumom „Plitka poezija“ pokrenuli su revoluciju i novosadskoj omladini izbili hipi pokret iz glave.

Neposredno pre toga Profesor Čonta (Nebojša Čonkić) u potrazi za inspiracijom u leto ’78. odlazi u London da odatle kupi „par fora“ koje će doneti nazad u svoj kraj i kvariti socijalističku omladinu narednih godina. Na tom putovanju imao je privilegiju da sluša uživo The Clash, Matlokov bend Rich Kids, The Skids, The Specilas…Mi iz redakcije mu na tome jako zavidimo…I još jedna trivija za kraj javljanja, grad Novi Sad je odlučio da pasaž kod robne kuće Nju Nork, nazove Prolaz pekinške patke, jer su 1979. godine tamo održali neponovljiv koncert u izlogu ondašnje robne kuće Nork. Pusti Bolje da nosim kratku kosu!

Share