Pesma dana

Miloš Forman se svojim filmskim zaveštanjem upisao među najveće reditelje svih vremena i iz pijeteta prema njemu danas u okviru rubrike kutak za soundtrack četvrtak slušamo jednu numeru koju verovatno svako od vas zna. U pitanju je stvar iz njegovog odličnog filma „Hair“ (Kosa) pod nazivom „Let the Sunshine In“ američke pop grupe The 5th Dimension.

Forman je umro mirno u 86. godini, 13. aprila ove godine, okružen porodicom. (kakva je ovo nevest hoću Blicovsku vest tipa umro je u kupeu voza za Karlove Vari odlazeći da poveže staž za nacionalnu penziju, a u tom istom kupeu su, 20 godine pre, pronašli leš Dragana Lakovića). Miloš Forman nije jedan od onih reditelja, poput Pitera Džeksona iz malog mesta sa Novog Zelanda koji je napravio čudo i koga je neki lovac na talente primetio i angažovao da radi u Holivudu. Forman je imao drugačiji životni put, on je snimao filmove u Češkoj, tamo napravio veliki uspeh, ali je zbog političke situacije u trenutku kada su u zemlju stigli sovjetski tenkovi shvatio da tu više ne može ostati i stvarati umetnost, da tu neće biti ni filma, ni smeha, ni šale i da će cela kreativna scena otići u „underground“. Njemu se na takav način nije radilo, spakovao je kofere i silom prilika otišao u Ameriku gde postaje filmski gastarbajter.

Iako je bio fenomenalan reditelj, tek činom odlaska u SAD njegov rad postaje prepoznatljiv širom sveta i počinje era stvaranja kultnih filmova poput Hair, One Flew Over the Cuckoo’s Nest („The Movie“ i primer kako se snima film), Amadeus, The People vs. Larry Flynt. Miloš je posedovao istočnoevropsku estetiku i češki senzibilitet, a uspeo je da se sa takvim pogledom na društvo adaptira i na američkom tlu. Dosta više priče, slušamo „Let the Sunshine In“.

Share