Pesma dana

Grupa Pulp je nastala u Šefildu 1978. verovali vi ili ne. Džarvis Koker je osnovao pomenutu grupu, jedan suvi intelektualac, ne muževni mršavko, štreber, šmokljan, slabotelesni čovek koji je sa svojim drugarima iz srednje škole sa 15 godina osnovao Pulp i želeo je, odnosno mislio je da je to jedini način, kako je rekao, da u konkurenciji drugih dečaka koji su bili dobri u fudbalu i u ostalim muškim stvarima, pa čak i u rokenrolu koji je u to vreme bio popularan, sirov i testosteronski da uspe i da se probije. On je želeo nešto drugo, on je želeo da se nastavi na tradiciju nekih bendova koje je on voleo, da se nadoveže na glam bendove, na Bouvija ili Roxy Music, tako da je napravio grupu pod uticajem navedenih sastava i ideja.

Kako su se muzika i žanrovi razvijali interesantno je da je bend, od postanka 1978. pa do svog prvog pravog uspeha, dakle onda kada je dobacio do velikog broja ljudi, onaj album koji im je omogućio da žive od svoje muzike, da imaju pune frižidere i stomake, da postanu svetske zvezde je bio period britpop-a dakle ’93. ’94. ’95. godina, a treba napomenuti da su njihova ostvarenja 80-ih bila interesantna samo pravim fanovima ove grupe, kada su izdavali za male alternativne izdavačke kuće poput Red river records ili Fire records, a numere koje su snimane, nećemo da lažemo, su bile poprilično dosadnjikave ali se video Džarvisov talenat za pesništvo, kome je trebao pravi momenat da nastane i zajedno sa svojim sastavom napravi jedan dobar uradak. Slušaćemo numeru Disco 2000 sa albuma Different Class iz 1995. godine.

Album je jako dobro prošao kako kod kritike tako i kod publike, a kritika je svoje divljenje izrazila tako što je pomenutom ostvarenju dodelila prestižnu Mercury Prize za najbolji album na Ostrvu. Publika ga je svrstala među 500 najboljih albuma svih vremena. Čujmo!

Share