Pesma dana

Večeras u rubrici Pesma dana imaćete priliku da čujete muzičara koji je odgovoran za dva najveća hita kultnog pank sastava Sex Pistols. U pitanju su strašne pesme „Anarchy in the U.K.”  i „God Save The Queen” a njihov autor je Glen Matlock engleski muzičar i tekstopisac koji je najpoznatiji kao basista originalnog punk-rock sastava Sex Pistols.

Matlock se pridružio Pistolsima 1975. godine i bio je ključni član tog benda tokom njihove rane stvaralačke faze. Njegove veštine na bas gitari i doprinos u pisanju pesama, među kojima su dve pomenute numere, pomogle su oblikovanju zvuka i identiteta ovog kultnog sastava.

Napustio je Pistolse 1977. godine pre nego što su objavili album „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”. Nakon napuštanja Sex Pistolsa, Glen Matlock je nastavio da se bavi muzikom. Osnovao je bend The Rich Kids koji je postigao određeni uspeh, ali se ubrzo raspao. Sarađivao je sa drugim muzičarima i bendovima, uključujući tu i Iggy Popa, grupe the Damned, the Faces i mnoge druge. Glen Matlock je ostao aktivan u muzičkoj industriji tokom decenija, snimajući solo albume i nastupajući širom sveta. Njegov uticaj na punk-rock muziku i njegovo nasleđe kao originalni član Sex Pistolsa su neizbrisivi, a on i dalje ostaje cenjen kao supertalentovani muzičar i ikona britanske punk scene. Danas se sluša na „repeat“ numera Wanderlust sa albuma Good to Go.

Share