Pesma dana

Dugo nas nije bilo, nismo ništa predlagali u rubrici Pesma dana već neko vreme, pa smo odlučili da vam malo smetamo. NOFX je američki punk rock koji ćemo večeras slušati, i bend je koji je osnovan 1983. godine u Los Angelesu. Ono što čini ovaj bend posebnim je njihova dugotrajna nezavisnost od velikih diskografskih kuća. Naime, NOFX su jedan od retkih bendova koji su održavali svoju nezavisnost i kontrolu nad svojom muzikom tokom čitave karijere.

Članovi benda NOFX su poznati i kao zajebanti* posebno Fat Mike, frontmen benda. Na Warped Touru 1998. godine bend je odlučio da zameni svoje instrumente i pojačala igračkama i opremom za decu. Tokom nastupa, izveli su svoje pesme na instrumentima igračkama i naišli na iznenađujuće pozitivan odgovor publike. Ovaj neočekivani nastup dodatno je potvrdio kreativnost i smisao za humor članova benda.

NOFX su poznati i po svojim političkim stavovima i socijalno angažovanim tekstovima. Njihovi tekstovi često ističu u prvi plan društvene probleme kritikujući  političke odluke koje ih prate. Međutim, bend je poznat po svom sarkastičnom i ironičnom pristupu, često kombinujući ozbiljne teme s humorom. Članovi benda su isprva želeli da bend nazovu „No Fucking Way”, ali se od toga odustalo shvativši da bi zbog toga mogli biti cenzurisani.

Pesma koju ćemo slušati večeras je „Franco Un-American” jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih političkih komentara benda NOFX. Objavljena je 2003. godine na njihovom albumu “The War on Errorism”. Pesma je bila inspirisana iskustvom Fat Mikea, koji je putovao po Evropi i primetio izražene anti-američke stavove među ljudima. Pesma je zapravo satirična kritika politike Sjedinjenih Američkih Država i njenog uticaja na geopolitičku stvarnost, ali se takođe bavi predrasudama i stereotipima koje Evropljani imaju prema Amerikancima. Čujmo!

Share