Pesma dana

Večeras je u rubriku Pesma dana stigla grupa Pulp koja je nastala u Šefildu 1978. verovali vi ili ne. Džarvis Koker je osnovao pomenutu grupu, jedan suvi intelektualac, nemuževni mršavko, štreber, šmokljan, slabotelesni čovek koji je sa svojim drugarima iz srednje škole sa 15 godina osnovao Pulp i želeo je, odnosno mislio je da je to jedini način, kako je rekao, da u konkurenciji drugih dečaka koji su bili dobri u fudbalu, pa čak i u rokenrolu koji je u to vreme bio popularan, sirov i testosteronski da uspe i da se probije. On je želeo nešto drugo, je želeo da se nadoveže na tradiciju bendova koje je voleo, na glam bendove, na Bouvija ili Roxy Music, tako da je napravio grupu pod uticajem navedenih sastava i ideja.

Kako su se muzika i žanrovi razvijali, interesantno je da je bend, od postanka 1978. sve do svog prvog komercijalnog uspeha (onda kada je dobacio do velikog broja ljudi), snimio album koji im je omogućio da žive od svoje muzike, da imaju pune frižidere i stomake, da postanu svetske zvezde je bio period tzv. britpop-a dakle ’93. ’94. ’95. godina. Treba napomenuti da su njihova ostvarenja 80-ih bila interesantna samo pravim fanovima ove grupe, kada su izdavali za male alternativne izdavačke kuće poput Red river records ili Fire records, a numere koje su snimane, nećemo da lažemo, su bile poprilično dosadnjikave ali se video Džarvisov talenat za pesništvo.

Danas nećemo slušati nijednu pesmu sa njihovog albuma His ‘n’ Hers iako ga mnogo volimo, jer je to album koji ih je učinio velikim i svrstao ih među Oasis, Blur, Manic Street Preachers-e, posle koga su potpisali za Island Records u kome je nastao sada već kultni album Different Class sa koga slušamo Disco 2000.

Share