Pesma dana

Bruce (Frederick Joseph) Springsteen se kroz svoju muziku kontinuirano zalagao i i dalje se zalaže za prava radničke klase, lumpenproletarijata i čoveka iz naroda. Dobitnik je mnogih prestižnih muzičkih nagrada, nosilac platinijumskih ordenja koji se dodeljuju za milione prodatih kopija izdatih albuma, član je rock ’n’ roll Hall of Fame…

Kada je potpisao za Kolumbiju rekords, vlasnici te diskografske kuće želeli su instant uspeh mladog Springstina. Izašao je njegov prvi album Greetings from Asbury Park, N.J. kojim je sledio svoj muzički ukus, svoje svetonazore i koji nije dobro prošao kod publike. Usledio je drugi album The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle u kome je pokušao da odgovori na izazove koji su pred njega postavljeni i da popularnim zvukom proba da stekne milione obožavalaca ali je i taj drugi spektakularno čabrirao. Producenti Kolumbije zatražili su od Springstina da sve iznova uradi samo sada u studiju sa studijskim muzičarima, što je on odbio. Ako nas pitate, razgrnite malo u ta dva albuma, ima tu jako dobrih numera. Usledio je ultimatum Džona Hamonda, čelnika Kolumbija rekordsa da će treći album biti njegov poslednji za tu izdavačku kuću ukoliko se nešto ne promeni. Tada je na red došao genijalni Born to Run a posle toga je sve istorija.

Danas slušamo strašnu stvar I’m a Rocker koja se nalazi na petom po redu i jedinom duplom albumu The River koji je uradio u koprodukciji sa Steven van Zandtom a.k.a. Little Steven ili ako vam je tako lakše konsiljere Tonija Soprana. Springstin je uvek, kada bi pripremao materijal za svoj novi projekat, imao na „leru“ barem 4 ili 5 rezervnih numera koji bi u postprodukciji ravnopravno po kvalitetu mogli zameniti neku prvobitno predviđenu. Ako neko pita kada se izdaje novi album, odgovor je onda kada vam pesma koju smatrate odličnom ne pronađe mesto na spisku numera.

Share