Otvorene su prijave za Bašta Fest

Deseto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 29. juna do 2. jula 2023. godine. Ova manifestacija, koju su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma. Bašta Fest, koji slavi kratki film i mlade filmske autore, proslavlja svoj prvi veliki jubilej – deseto izdanje. 

Bašta Fest je prošle godine, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora) osnovao BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Nastavljajući uspešan prošlogodišnji program, ove godine na Bašta Festu biće održane tri radionice na tri festivala iz regiona, namenjene za razvoj kratkih igranih filmova koje će okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Biće izabrano pet projekata za kratki igrani film do 30 minuta koji će učestvovati na tri radionice i to: Bašta Pitch na Bašta Festu, Fund Ready na Drim Short Film Festivalu i Festival Ready na Seanema Film Festivalu. Svaki projekat imaće 2 predstavnika – reditelja i producenta, ukupno 10 učesnika radionice. Prijave za razvoj kratkih igranih filmova iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u okviru ovih radionica otvorene su do 10. maja, a više informacija možete pronaći na sajtu bastafest.com.

Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu regiju. Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a ovaj festival je postao kulturna oaza koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Program Bašta Festa se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce.

Share