OTVOREN „LAUFER-EUGSTER BELGRADE“ NOVA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI

Beograd se sinoć upisao na listu velikih metropola, kada je reč o savremenoj umetnosti, postavši bogatiji za galeriju kreiranu po najvišim svetskim standardima. Prostor „Laufer-Eugster Belgrade“ otvoren je izložbom „majstora geto fotografije“ Vladimira Milivojevića Bugija (Boogie), međunarodno priznatog fotografa iz Beograda.

OTVOREN LAUFER-EUGSTER BELGRADE NOVA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI 3

Bugi (1969, Beograd) je prepoznatljiv po beleženju andergraund života. Do sada je objavio sedam monografija, a o njegovom stvaralaštvu pisali su magazini: Tajm, Plejboj, Njujork tajms, Roling stoun, i drugi. Postavka „Demons“ (Demoni) u prostoru „Laufer-Eugster Belgrade“ ujedno je prva samostalna izložba u njegovom rodnom gradu, kao i svetska premijera nove serije fotografija velikih formata.

OTVOREN LAUFER-EUGSTER BELGRADE NOVA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI 2

Serija „Demons“ (Demoni) prekretnica je u Bugijevom izuzetno bogatom umetničkom radu. Fotografije nastale drevnom kolodijumskom tehnikom, za koju je napravio velikoformatni drveni fotoaparat, prikazuju lica i predmete koje je Bugi „uhvatio“ u dvorištu svog studija na Dorćolu. Ove fotografije sa pečatom mračnog kolodijuma i nenamernih senki, asociraju na mesta izvan života i snove na ivici pakla. Svaka fotografija je tretirana kao slika, svaka je unikatna i ne može se umnožavati.

Osnivači galerije „Laufer-Eugster Belgrade“, koja je smeštena u uzbudljiv industrijski prostor – stovarište u pojasu stare beogradske luke, u Dunavskoj BB, su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

OTVOREN LAUFER-EUGSTER BELGRADE NOVA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI

„Posle dve uspešno realizovane izložbe u rezidenciji švajcarske ambasade u Beogradu i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umetnosti“,

poručuju osnivači i dodaju:

„Beograd je središte regiona koji se brzo menja, a vreme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umetnici su postali svesni evolucije svetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.“

OTVOREN LAUFER-EUGSTER BELGRADE NOVA GALERIJA SAVREMENE UMETNOSTI7

Na projektu galerije „Laufer-Eugster Belgrade“, u bliskom razgovoru sa njenim osnivačima, radili su mladi stručnjaci iz „TEN Zurich“, arhitektonske asocijacije sa sedištem u Cirihu, koju vodi grupa arhitekata, istrazivača i pisaca sa vodećih međunarodnih akademskih institucija. Grupa projektanata odgovornih za koncept i izvođenje novog savremenog prostora za umetnost u Beogradu su Nemanja Zimonjić ETH MSc (Švajcarska), Ognjen Krašna i Miloš Paunović (Srbija).

Izložba Bugijevih fotografija moći će da se pogleda 6, 13. i 20. maja od 14 do 18 časova.

foto: Andrija Rančić

Share