Otvara se izložba karikatura čuvenog ilustratora Dušana Petričića

Novu izlagačku sezonu KROKODILov Centar otvara izložbom karikatura čuvenog ilustratora Dušana Petričića pod nazivom “10, 9, 8, 7…” Izložba će biti otvorena u četvrtak 10. februara u 19 časova, svečanom inauguracijom 2-D spomenika Branka Ćopića. Petričićev spomenik Branka Ćopića predstavlja jedinstven primer dvodimenzionalne, “ilustrovane” intervencije spomeničkog karaktera u javnom prostoru. Isto delo, doduše proizvedeno od trošnijeg, mekšeg materijala, bilo je, na inicijativu UK “Parobrod” i GO Stari grad, 2015. godine postavljeno u neposrednoj blizini KROKODILovog Centra. Nakon samo nekoliko dana taj spomenik je bio vandalizovan i uništen. Udruženje KROKODIL je tada donelo odluku da isto umetničko delo – ovaj dirljiv osvrt na ličnost i knjige omiljenog dečijeg pisca mnogih generacija – obnovi i ponovo postavi. 

Izbor karikatura koje će publika imati priliku da vidi tokom naredna dva meseca u prostoru KROKODIL-ovog Centra objavljene su u knjizi Petričićevih karikatura pod nazivom “10, 9, 8, 7…” koju je nedavno objavila izdavačka kuća Laguna. U knjizi su izabrane Petričićeve karikature iz poslednjih pet godina u potpunosti posvećene detaljnoj analizi političke i društvene stvarnosti koju autor prikazuje s nemilosrdno iskrenom satirom: upravo onakvom kakva ona i jeste, obeležena potpunim ukidanjem demokratskih institucija i vrednosti, diktaturom, svojevoljnom vladavinom jednog čoveka, medijskim mrakom, fašizmom, radikalnim desničarskim idejama i aktivnostima, nekompetentnim ljudima na važnim položajima, kriminalizacijom, neprihvatanjem odgovornosti za zločine počinjene u prošlosti i promovisanjem osuđenih ratnih zločinaca, itd. 

Svojim karikaturama Petričić opominje da živimo u ozbiljno obolelom vremenu te da bolest, na žalost, nije zahvatila samo naše društvo, već da ima pandemijski karakter. Tako se stvarnost još jednom pretvorila u karikaturu, a supstance za kojima autor traga postale su vremenom sve toksičnije i jače. Dušan Petričić će na otvaranju potpisivati knjige, a zainteresovani posetioci moći će tokom trajanja izložbe da kupe printove izloženih karikatura s potpisom. 

Dušan Petričić, ilustrator i karikaturista, rođen je 1946. godine. Diplomirao je na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine. Ovaj značajan i međunarodno priznat likovni umetnik, posebno u domenu ilustracije knjiga i sadržaja za decu, autor je sada već legendarne špice za dečiji serijal “Poletarac”, ilustrovao je dečije knjige “Još nam samo ale fale”, “Nevidljiva ptica”, “My Family Tree and Me” i mnoge druge, a sarađivao je s poznatim piscima: od Duška Radovića do Margaret Etvud. Autor je brojnih animiranih filmova i dobitnik značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College u Oukvilu i na Ontario College of Art and Design u Torontu, u Kanadi. Godinama je sarađivao sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina i magazina: The New York TimesThe Wall Street JournalThe Toronto StarScientific American. U nekim boljim vremenima, u zemlji koja se zvala Jugoslavija, radio je za Večernje novosti, zatim u jednom od nesrećnih ostataka te zemlje, Srbiji, sarađivao nekoliko  godina s dnevnim listom Politika iz koje je, na sopstveni ponos, izbačen kao nesaradljiv. Danas redovno objavljuje u magazinu NIN i portalu nova.rs.

Share