Od otpada do modnog detalja

Kenijski umetnik Sajrus Kabiru (Cyrus Kabiru) je samouki slikar i skulptor. Njegov rad je originalan, kreativan i sa izvesnom dozom humora u sebi. Njegove slike su satirične, pune boja, a nastale su kada je Kabiru počeo da se bavi umetnošću i traži svoj izraz beležeći pritom svoju svakodnevicu.

Ipak, ono što ga je izdvojilo od drugih umetnika i načinilo prepoznatljivim su neobične naočare napravljene od svakojakih recikliranih elemenata. “C-Stunners” je naziv njegove kolekcije neobičnih naočara napravljenih od otpada. Zahvaljujući originalnim, zabavnim naočarama ovaj umetnik postao je poznat širom sveta. Reciklirane elemente koji su sastavni deo naočara umetnik svakodnevno pronalazi na ulicama Najrobija ali i na deponiji. Nakon njegove intervencije ovi odbačeni delovi dobijaju novi smisao i svrhu i svoju drugu šansu.

Od-otpada-do-modnog-detalja8

Inspiracija za modele potiče iz etno motiva, prepoznaju se vizuelni uticaji plemenskog načina ukrašavanja tela, međutim osim Zulu tradicije, umetnik koristi i elemente iz zemalja poput Indije, Turske i raznih egzotičnih kultura pveliki uticaj ima i moderna pop kultura i film.

Od-otpada-do-modnog-detalja3

Mladi Kabiru je u svetu prepoznat kao veliki talenat, a imao je prilike da o svom radu i ekologiji govori i na značajnim konferencijama poput TED-a u Americi. Život umetnika u Keniji je kako kaže veoma težak i često ga prati nerazumevanje čak i najbliže porodice.

Od-otpada-do-modnog-detalja7

Od-otpada-do-modnog-detalja6

Od-otpada-do-modnog-detalja5

Od-otpada-do-modnog-detalja4

Od-otpada-do-modnog-detalja2

Od-otpada-do-modnog-detalja

Share