Novi Sad Open Art – Dani otvorene umetnosti

Manifestacija NOA – Novi Sad Open Art najavljuje projekat koji ima za cil promociju mladih umetnika do 35 godina i približavanje savremene umetnosti građanima kroz interaktivne sadržaje. Ove godine održava se četvrti put, i to od 28. septembra do 4. oktobra, a akcenat je na afirmaciji vizuelnih umetnika, istoričara umetnosti, kreiranju nove publike i uključivanju dece u sadržaje, kako u sastavu publike, tako i kao učesnike.

Festival NOA – Novi Sad Open Art biće održan u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada (Katolička porta 5) i u staroj streljani Eđšeg (Antona Čehova 4).

NOA je nastala kao prvi korak širenja mreže nove umetničke scene u Srbiji, koju je otpočela manifestacija „Beograd Open Art-BOA”. Karakteristika Open Art projekta je gerilski, ima blitzkrieg karakter i nameru da munjevitom, jednodnevnom intervencijom pokuša da u tri koraka predstavi mlade umetnike i olakša im put do pažnje javnosti i tržišne razmene vrednosti. Ceo ovaj projekat osmislile su četiri kustoskinje iz Beograda, a Sunčica Marković, akademska slikarka i pomoćnica direktora KCNS učestvovala je kao jedna od kustoskinja u beogradskom projektu i tu se rodila ideja da se ovako jedan kvalitetan projekat čiji je cilj podrška mladim akademskim umetnicima, implementira i u našem gradu, a KCNS je odmah prepoznao vrednost koju bi NOA imala za naše umetnike.

Organizatori najavljuju događaj drugačiji od svega do sad viđenog kod nas koji nudi otvoren pristup publici i umetnicima.

Umetnicima smo pružili ono što im je danas manje dostupno: priliku da se predstave raznovrsnoj publici i da prodaju svoja dela, kao poruku da u Srbiji za njih ima budućnosti.

Share