Nina Lazić – Joga je način života!

NINA LAZIĆ JE JOGA INSTRUKTORKA KOJA U SVOM RADU PRIMENJUJE DUGOGODIŠNJE JOGA ISKUSTVO STICANO U RAZLIČITIM DELOVIMA SVETA. OSIM JOGE ZA KOJU POSEDUJE ZVANJE JOGA MASTERA ONA U RADU KORISTI I ZNANJA IZ DREVNE INDIJSKE BORILAČKE VEŠTINE – KALARI. NINA MI JE PRIČALA O SVOM ISKUSTVU SA JOGOM I KAKO JOJ JE ONA PROMENILA ŽIVOT, JOGA PORTALU KOJI JE NEDAVNO POKRENULA, POVRATKU U SRBIJU ZBOG LJUBAVI KAO I O NJENIM POSTULATIMA ZA ZDRAV ŽIVOT SA ŠTO MANJE STRESA

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!

KADA SI OTKRILA JOGU I KAKO SE TVOJ ŽIVOT PROMENIO OD KADA SI POČELA DA JE PRAKTIKUJEŠ?
Jogu sam otkrila pre 17, skoro 18 godina, tada sam živela u Pragu, i prijatelj me je odveo na joga seminar. Nisam znala da se radi o intenzivnih 3h power joge. Dobila sam takvu upalu mišića, koju pamtim do dan danas! Opet, to me je navelo da osetim delove tela o kojima nikad nisam razmišljala, svideo mi se i sam princip, naravno, i postepeno sam ušla u celu priču. Joga je stil života, ne samo fizička disciplina. Promenila sam način ishrane, posvetila se svom telu i umu na sasvim nov i prijatniji način. Sve ovo je dosta uticalo na moj napredak, umirenje i doživljavanje života na drugi i lagodniji način.

INSTRUKTOR SI INTEGRALNE I TRANSFORMACIONE JOGE, KAKO SI SE PRONAŠLA U OVIM PRAVCIMA I KAKO SE ONI PREPLIĆU?
Sa Integralnom jogom sam došla u kontakt u NYC, kada sam birala školu u kojoj želim da učim. Pridobila me je time što je to klasična indijska joga, osnovna Hatha joga. Integralni Yoga Institute je prva joga škola u Americi, osnovana 1960. godine. Pogodna je za apsolutne početnike kao i za napredne jogije, to je jedan sveobuhvatni sistem koji je mešavina više stilova i pravaca joge. Ja sam yoga master, znači nivo više od joga učitelja, i imam završenih 500h u SriMa School of Transsformational Yoga New Delhi. Transformaciona joga je jako zanimljiv pravac, fokus je primarno na mentalnom i psihičkom telu. U samim asanama (pozama) se rade 2 vežbe disanja i mantra, samim tim se i u pozama ostaje duže.

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!3

KAKO IZGLEDA JEDAN TIPIČAN DAN JOGA INSTRUKTORA?
Nisam sigurna kako izgleda tipičan dan, ali moj je poprilično dugačak! 🙂 Pored toga što vodim časove, individualne i grupne, radim marketing, PR i prodaju, naravno, tu je i organizacija joga vikenda i putovanja između ostalog. Jutro počinjem organizacijom porodice, uključujući psa i mačku, zatim slede jutarnji časovi, potom sastanci. Trudim se da u vreme ručka budem kod kuće da bih se družila sa porodicom, i predahnula. I ovi trenuci su često prekinuti telefonima i mejlovima, ali pokušavam da to svedem na minimum. Popodne/predveče se nastavljaju časovi, koji nekad traju do 20, nekad do 21, 22h uveče.

IAKO ŽIVIŠ ZDRAVIM ŽIVOTNIM STILOM PO JOGA PRINCIPIMA, DA LI SE I TEBI DEŠAVA DA TE STRES I NEGATIVNE EMOCIJE PREPLAVE I KAKO SE NOSIŠ SA TIM SITUACIJAMA, NA KOJI NAČIN SE RELAKSIRAŠ I VRAĆAŠ U BALANS?
Da, naravno da se i meni dešava da me današnji stil života uvede u stres i preopterećenje! Naučila sam da prepoznajem kada uđem u takvu fazu, i u tom trenutku pokušam da se sklonim na par minuta i odradim svoju mantru ili par vežbi disanja. Spavanje ili kratak predah je uvek odličan u ovim situacijama.

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!2

NAJVEĆI BROJ SAVREMENIH BOLESTI SVOJ UZROK IMA U POVEĆANOM STRESU. KAKO NAS JOGA UČI DA IZAĐEMO IZ OVOG ZAČARANOG KRUGA?
Jedan od ciljeva joge je umirenje uma. Joga nas takođe uči kako da prihvatamo život i svet oko sebe na bolji način, odnosno kako da reagujemo na probleme i stres drugačije. To se može postići vežbama disanja, meditacijom, kao i izučavanjem joga filozofije i stila života.

IZBOR JOGA INSTRUKTORA JE LIČNA STVAR, ALI BUDUĆI DA IMAŠ VIŠEGODIŠNJE ISKUSTVO U RADU SA POČETNICIMA IMAŠ LI NEKI SAVET KAKO BISMO IH USMERILI?
Moj savet početnicima je da se prvo informišu o raznim stilovima joge, kojih je mnogo, zatim da posete školu/učitelja i odrade čas. Pored stila joge, bitnu ulogu igra i sam učitelj, svako od nas nosi svoju enegiju i ima različit pristup radu i praktikovanju joge.

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!4

DUGO SI ŽIVELA U INOSTRANSTVU, KAKO JE IZGLEDAO TVOJ PUT I ŠTA TE JE NAVELO DA SE VRATIŠ U SRBIJU?
Završila sam u Srbiji apsolutno neplanirano, posle skoro 20 godina provedenih u inostranstvu. Krajem 2011. sam bila na životnoj prekretnici kada sam otputovala u Indiju na par meseci da odlučim koji je sledeći korak. Međutim, tada se, opet neplanirano, pojavila ljubav i eto mene u Srbiji!

JOGA JE U SVETU VEĆ DECENIJAMA VEOMA POPULARNA, MEĐUTIM KOD NAS SITUACIJA NIJE BAŠ IDEALNA I NE MOŽEMO SE POHVALITI TRADICIJOM U PRAKTIKOVANJU JOGE, REKLA BIH DA JE SVOJ ZAMAH DOŽIVELA TEK POSLEDNJIH NEKOLIKO GODINA. KAKVI SU TVOJI UTISCI NA TU TEMU, VIDIŠ LI NEKE ZNAČAJNE PROMENE I POMAKE U INTERESOVANJU I OSVEŠĆENOSTI LJUDI?
Rekla bih da kod nas postoji manja grupa ljudi koja jogu praktikuje godinama, kao što si pomenula tek poslednjih godina joga postepeno dostiže svoj vrhunac i sve je popularnija. U Srbiji sam nepune 3 godine, i najveći pomak je u tome što se jogi posvećuje sve više i više muške populacije!

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!6

PROŠLE GODINE SI POKRENULA JOGA PORTAL, PRVI PORTAL TAKVE VRSTE KOD NAS. MOŽEŠ LI DA MI ISPRIČAŠ VIŠE O SVOJOJ IDEJI I KONCEPTU?
Joga Portal, prvi i jedini portal ovog tipa u Srbiji, je osnovan u septembru 2015. godine. Ideja JP je da objedini sve joga škole i instruktore iz Srbije, kako bi svima koji se bave jogom, kao i onima koji tek žele da uđu u ovaj svet, omogućili lak i jednostavan način da pronađu ono što ih interesuje. Pored primarnog fokusa na jogu i sva dešavanja u ovoj oblasti, Portal sadrži i sekciju posvećenu zdravlju, zdravom načinu života i ishrani, kao i online shop koji promoviše prirodne preparate i proizvode. Tim JP je tu da pruži relevantne informacije i odgovori na pitanja velikog broja zainteresovanih koji žele da se bave jogom ili uopšteno, da unaprede svoja znanja i poboljšaju svoje zdravlje. Ovakav integralni, sinergijski pristup Joga Portal čini mrežom otvorenom za svaki vid saradnje, kako za posetioce, tako i za škole, fakultete, preduzetnike i sve druge koji žele da prezentuju svoj rad.

ČESTO ORGANIZUJEŠ INTERESANTNE VIKEND JOGA-DETOX PROGRAME, RADIONICE I SEMINARE. IMAŠ LI OMILJENU OAZU I MESTO NA KOJE VOLIŠ DA POVEDEŠ ZAINTERESOVANE?
Jedna od mojih omiljenih destinacija na našem podneblju je Rovinj, hotel Lone. Lone spada u jedan od 20 najboljih dizajn hotela u EU, i sa njima imam jako lepu saradnju. U Srbiji mi je omiljen hotel novi hotel Grey, na Kopaoniku.

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!5

U TVOM PORTFOLIJU PROČITALA SAM DA OSIM JOGE VEŽBAŠ I KALARI. MOŽEŠ LI DA MI ISPRIČAŠ KAKVA JE KALARI VEŠTINA I ŠTA TE JE NJOJ PRIVUKLO? KOLIKO JE BLISKO POVEZANA SA JOGOM I DA LI IH KOMBINUJEŠ U RADU?
Kalarippayatu ili Kalari je drevna borilačka veština, preteča svih borilačkih veština, koja se u Indiji razvijala paralelno sa jogom. Kalari je fizički poprilično zahtevan, isto tako može se reći da je meditacija u pokretu. Ima odlična terapeutska svojstva, može pomoći kod problema sa leđima, kukovima, stresom, depresijom i ceo niz benefita. Da, ponekad u svoje časove joge ubacujem zagrevanje iz Kalarija.

NA INTERNETU JE MOGUĆE PRONAĆI VELIKI BROJ VIDEO SNIMAKA I TUTORIJALA ZA VEŽBANJE JOGE U KUĆNIM USLOVIMA. MISLIŠ LI DA JE MOGUĆE DA POČETNIK SAVLADA SAMOSTALNO PRAVILNO IZVOĐENJE ASANA ILI JE IPAK POMOĆ INSTRUKTORA NEOPHODNA BAREM PRILIKOM UPOZNAVANJA SA JOGOM?
Poželjno je da u početku imate nekoga ko će vas korigovati i uvesti pravilno u priču, ako ste u mogućnosti naravno. Opet, na internetu postoje i jako dobri, detaljni videi koji mogu biti dobri za kompletne početnike. Sve dosta zavisi i od svakoga individualno, kakve su potrebe, način pristupa vežbanju i sl.

Nina-Lazic---Joga-je-nacin-zivota!8

POSLEDNJIH GODINA JE SVEPRISUTAN TREND CEĐENIH SOKOVA I RAZLIČITIH DETOX PROGRAMA KOJI SE ZASNIVAJU NA SIROVIM ŠEJKOVIMA I SMUTIJIMA OD VOĆA I POVRĆA, MEĐUTIM ISTOVREMENO POSTOJI I DRUGA STRUJA KOJA ZAGOVARA TEORIJU DA POMENUTI SOKOVI I NISU TOIKO DELOTVORNI I DA SE NA NJIMA NE MOŽE BAZIRATI ČITAVA ISHRANA. KAKAV JE TVOJ STAV NA POMENUTU TEMU I KAKO KONCIPIRAŠ SVOJU ISHRANU?
Dosta se pridržavam kineza, tj. tradicionalne kineske medicine, što se tiče ishrane i stila života. Tako da jedem sezonsko, i isto tako u zavisnosti od godišnjeg doba kuvano ili presno. Zimi fokus je na kuvanim jelima, supama i čorbama. Kasno proleće/leto uvodim postepeno sveže i ceđeno. Naravno, sveže ceđeni sokovi jesu zdravi, ali preporučujem njihovo konzumiranje u toplim i sunčanim danima.

NA ČEMU OVIH DANA RADIŠ, MOŽEMO LI OČEKIVATI NEKE NOVE PROGRAME I RADIONICE TOKOM LETA?
U leto, fokus je na joga vikendima i putovanjima! Spremamo puno toga zanimljivog, recimo, joga + jedrenje Jonsko more u julu, joga + kitesurf i predivna Ada Bojana kraj avgusta, zatim Skiathos u jako lepim, ecofriendly apartmanima sa fantastičnim pogledom na Grčka ostrva i more! Najavljeno je i par radionica u Porto Montenegro, ali o tome će biti više informacija početkom jula.

Fotografije: Edvard Nalbantjan

Share