Nedelja je pravi dan za bubbly raspoloženje!

samp

U najsvečanijim prilikama posežemo za duguljastom čašom rashlađenog penušca. Zašto da šampanjac ne postane deo nekih vaših hedonističkih trenutaka? Kažu da šampanjac u čaši i diše i miriše, zato udahnite duboko, uzmite gutlaj i pustite mehuriće  da se rastope na nepcima.

Šampanjac je vrsta penušavog vina, a ime je dobio po oblasti Francuske iz koje potiče – Šampanj. Bilo da se radi o najskupljoj, ili pak najjeftinijoj boci koju pronađete, sigurno će učiniti da se osećate luksuzno,  čak i dok zapravo ležite pokriveni mekanim ćebetom i gledate romantični film.

samp-2

Eksperti znaju da se šampanjac, za razliku od klasičnih vrsta vina, u čaši ne mućka, jer će se tako mehurići izgubiti. Mehurići ovom piću daju posebnu draž i čine da nam nepca blago peckaju dok tečnost glizi niz grlo. Uz sveže jagode čini pravo osveženje i nema boljeg načina da utolite žeđ, ali je bolje da u svakom gutljaju uživate polako, jer upravo mehurići čine da alkohol brzo prodre u krvotok i pokrene tzv. “bubbly” raspoloženje. Na zapadu se šampanjac mnogo više konzumira nego kod nas i ljudi ozbiljno shvataju svoje “bubbly” barove u kojima služe ovaj slasni penušac.

samp-4

Iako ne morate da budete dobar poznavalac da bi ste ga pili, ipak treba posedovati određeno znanje kada je reč o posluženju šampanjca uz hranu. Zna se da  jake vrste idu uz glavna jela, dok srednje i blage vrste idu uz ribu, predjelo i dezerte.

Ovaj francuski napitak je postao sinonim za hedonizam i neizostavni je element u pletenim korpama za prolećni pinkik. Priuštite sebi luksuzno zadovoljstvo, podignite cašu bez posebnog povoda!

samp-3

Share