MUZIČKI FESTIVALI PRAVA LETNJA POSLASTICA!

Kada nam nakon duge zime napokon stigne toplo vreme i sunce, na pameti su nam samo lepe i opuštajuće stvari, kao što su putovanja i dobra, dobra muzika! Ako ste se pitali kako da spojite to dvoje, mi vam u nastavku dajemo nekoliko predloga na regionalnom nivou! Razgovarali smo sa organizatorima Exit-a i Sea Dance-a, Nisville Jazz Festivala, INmusic festivala, ParkFest-a i Seasplash-a, koji su nam dali najave za sve ono što možemo očekivati ovog leta! Pored navedenih, ljubitelji dobre muzike mogu se uskoro prošetati i do Kragujevca gde će se od 23.do 25. juna održati Arsenal fest, dok će sjajne muzičare ugostiti i sad već tradicionalna zaječarska Gitarijada od 26. do 30. jula. Dobra muzika sigurno neće izostati ni u Vrnjačkoj banji u okviru Lovefest-a od 4. do 6. avgusta. Dakle, za svačije uho po nešto lepo! Uživajte!

INMUSIC FESTIVAL #11 OD 20. DO 22. JUNA @ZAGREB

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!2
INmusic festival #11 svakako je jedan od najpoznatijih muzičkih događaja u regionu koji će otvoriti sezonu istih! Najveći hrvatski muzički festival na otvorenom, ove godine će se održati u periodu od 20. do 22. juna na već dobro poznatoj, božanstvenoj lokaciji pokraj jezera Jarun. Festival koji je ugostio mnoga svetska muzička imena, ove godine od najatraktivnijih nastupa izdvaja: Florence & The Machine, PJ Harvey i Gutterdammerung uz pratnju legendarnog Henryja Rollinsa, koji prvi put dolaze u naš region. No, organizatori naglašavaju kako svako ima svog headlinera zbog kojeg dolazi na INmusic, te da je svaki nastup jednako važan i atraktivan. Takođe, velika atrakcija će biti i Teslin toranj, čija montaža je upravo u toku. Unutar replike tornja, nalaziće se VJ program koji će prikazivati živote Tesle i Bouvija, kojima je i posvećen ovaj toranj.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!

Julien Duval foto

EXIT FESTIVAL OD 7. DO 10. JULA 2016. @NOVI SAD SEA DANCE FESTIVAL OD 14. DO 16. JULA 2016. @BUDVA

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!3
Exit Magic Adventure kreće iz Novog Sada, sa višestruko nagrađivanim internacionalnim EXIT festivalom na magičnoj Petrovaradinskoj tvrđavi, sa preko 500 izvođača na više od 20 bina! EXIT je priznat kao jedan od najvažnijih svetskih događaja sa jedinstvenom atmosferom koja isijava iz zidova masivne srednjovekovne tvrđave. Posle četiri dana i noći neprestane zabave u kampu, na dunavskim plažama i širom tvrđave,
EXIT festival se zatvara uz svetski poznat izlazak sunca na mts Dance Areni 10. jula, i avantura kreće dalje na jug sve do primorja susedne Crne Gore!

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!4

SEA DANCE festival se održava na čuvenoj plaži Jaz, biseru jadranske obale, smeštenoj u blizini Budve, jednog od najvećih turističkih centara u regionu. Na dodeli Evropskih festivalskih nagrada za 2014. godinu, morsko poglavlje EXIT Avanture proglašeno je za pobednika u kategoriji najboljih evropskih festivala do 40.000 posetilaca i time se SEA DANCE pridružio prethodno nagrađenom EXIT festivalu koji je osvojio Grand Prix za 2013. godinu, a svake godine je među finalistima u glavnoj kategoriji najboljih evropskih festivala.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!7

Boravak u SEA DANCE Kampu je najbolje iskustvo ikada! Nalazi se nadomak najlepše plaže Jadrana, plaže Jaz (svega 50m) i odmah pored glavne bine festivala. Velika proslava sa više od 6 bina kreće 14. jula i nastavlja se naredna tri dana i noći, sa najzabavnijim dnevnim žurkama na pesku na Dance Paradise bini.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!6

Kapije EXIT festivala otvaraju se 7. jula, i već sada je idealno vreme da isplanirate put, a više opcija za smeštaj i prevoz, kao i informacije o EXIT Avantura paketima koji sadrže festivalske ulaznice, prevoz i smeštaj, pronađite na sajtu zvanične turističke agencije ExitTrip. Ne propustite mnoge sjajne izvođače najavljene za ovu godinu poput Dejvida Gete, Eli Goulding, Hurts, Prodigy i mnogih drugih!

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!5

14. SEASPLASH FESTIVAL OD 21. DO 24. JULA 2016. @PULA
Seasplash festival je jedan od najdugovečnijih hrvatskih festivala i jedan od najopuštenijih muzičkih i lifestyle događaja u regionu, koji se odigrava na magičnoj lokaciji tvrđave Punta Christo pored Pule i posetiocima pruža nezaboravno iskustvo bogatim sadržajem: 4 dana muzike na 7 pozornica, dnevni program na plaži, kampovanje, kulturni i sportski program, radionice, bazar, chill out zona… Seasplash festival dovodi najbolje izvođače iz regiona i poznata gostujuća imena sa svih strana sveta, predstavljajući celokupnu bass muziku i kulturu. Podijumi su živopisni, a pleše se uz dub, reggae, ska, dubstep, hip hop, world music, ali i raznovrsnu elektronsku muziku. Pozornice i kamp su okruženi prekrasnim plažama, a pogled puca na pulski zaliv i Nacionalni park Brijuni. Četrnaesti Seasplash festival dolazi u posebnom izdanju, posvećenom sound system kulturi, tokom kojeg će se predstaviti dominantna većina domaćih sound systema prisutnih i aktivnih na sceni, kao i poneki gostujući iz inostranstva.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!9

Seasplash festival jedan je od prvih događaja koji se svojim pokretanjem istovremeno počeo baviti promocijom sound systema. Radi se o kulturi potekloj sa Jamajke, koja se putem doseljenika najpre implementirala i
popularizovala 90-tih godina prošlog veka na području Velike Britanije, i čija popularnost od onda do danas neprekidno raste. U kontekstu popularne kulture, sound system je skup DJ-eva, inženjera zvuka i MC-eva koji sviraju reggae ili srodnu muziku. I u ovoj prigodi, naglašena posebnost je u tome što u pratnji istih dolaze ozvučenja (sound system = zvučni sastav), po pravilu ručne izrade. Na taj način se svaki od sound systema uz selekciju, izvođenje i stilsku profiliranost, predstavlja i sa vlastitim zvukom.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!8

Punta Christo foto

Do sada su potvrđeni izvođači na ovogodišnjem Seasplashu: DON LETTS × O.B.F SOUND SYSTEM × ABASSI HI POWER × DUB INVADERS – High Tone Crew × EDO MAAJKA × KALBATA × DUBATEERS feat. BROTHER CULTURE × WICKED DUB DIVISION × BAMWISE × EGOLESS × ARIES × DJ DIAZ × SEVEN × THE MISTY MORNING × FILIP MOTOVUNSKI × KALI FAT DUB × DUB ENGINE × SHECO × 207 × THE MISTY MORNING × WARRIOR CHARGE SOUNDSYSTEM × DIGITRON SOUND SYSTEM × BOTZA SOUND SYSTEM × BASS MATTERS SOUNDSYSTEM × SEASPLASH SOUND SYSTEM × MUNCHIES SOUND SYSTEM × SASO MANGE SOUNDSYSTEM × BARABADUB SOUND SYSTEM × BASS-UL-ULEMA SOUND × ZENICAFARIA i mnogi, mnogi drugi…

PARKFEST 29. i 30. JUL @UŽICE
Sedmi ParkFest 007, kultna užička manifestacija, donosi odličnu letnju zabavu, čini se nikad jaču i bolju!

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!10

U Velikom parku tokom 29.07. i 30.07. biće postavljena dva stejdža, na kojima će nastupiti neka od vodećih imena regionalne muzičke scene. Premijerno otkrivamo imena ovogodišnjeg festivala, a to su : Riblja Čorba, Who See, Orthodox Celts, THCF, Ničim Izazvan, Stereo Banana, Mortal Kombat, Artan Lili, Lude Žene, Gospodjo Bate…, dok će na fire stage-u nastupiti DJ Geo Da Silva, DJ Kizami, Cavin Viviano, Steve Drop…

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!11

Ovogodišnji festival je u znaku promocije turizma, sporta i umetnosti. Ljudi koji dolaze na ovu manifestaciju će moći da uživaju u raznim muzičkim žanrovima od pop-roka, roka, metala, panka, hip-hopa, pa do elektronske muzike. I ove godine će imati dva stage-a, tako da potpuni doživljaj neće izostati. Primetno je da iz godine u godinu raste broj posetilaca koji dolaze na ovu manifestaciju. Veliki broj mladih iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i sa teritorije čitave Srbije dolazi na ParkFest. Ove godine svoje prisustvo su potvrdile grupe iz Slovenije i Rusije. Broj smeštajnih jedinica je znatno povećan u odnosu na prethodni period, a takođe je i kamp ParkFest-a znatno proširen.
Sve ove godine ParkFest je promovisao napredne ideje i pozitivne društvene vrednosti. Anomalija u našem društvu je previše, kvalitetnih sadržaja sve manje. Nemojte čekati! “Svi putevi vode u park” !

NIŠVILLE JAZZ FESTIVAL OD 11. DO 14. AVGUSTA @NIŠ
Internacionalni Nišvil džez festival – najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope, od samog osnivanja 1995. godine dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca. Potvrda toga je i veliki tekst o festivalu „Nišvil – evropsko lice Srbije” (“Nišville – European face of Serbia”) objavljen u glasilu Evropske unije, magazinu “New Europe” koji izlazi u Briselu.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!12

NIŠVILLE JAZZ festival je javna gradska manifestacija Niša od 2005. godine, a 2010. godine odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije i manifestacija od Nacionalnog značaja. Nišville je i dobitnik statue „Najbolje iz Srbije” za 2011. godinu. Turistička organizacija Srbije svrstala je Nišvil u svoju zvaničnu sajamsku ponudu, a mnoge domaće i strane turističke organizacije i agencije pozivaju zaljubljenike u džez da, krajem avgusta, posete Srbiju i mitski grad Niš.

Koncept festivala je od početka, osim na „tradicionalnijim” formama džeza, bio zasnovan pre svega na fuziji ovog pravca sa etno tradicijama različitih delova sveta, a naročito Balkana. Najpoznatiji džez magazin na svetu, američki „Downbeat” je u opširnom prikazu festivala ocenio Nišvil kao festival koji na najbolji mogući način istovremeno promoviše džez kao pravac nastao na američkom kontinentu, muzičku tradiciju Balkana, ali i posebno spoj ta dva stila, čime je Nišvil značajno doprineo predstavljanju balkanske muzike kao novog svetskog trenda. Glavni program festivala održava se na otvorenom prostoru platoa niške tvrđave, na dve bine Earth i Sky, a mnogi kvalitetni domaći i strani izvođači nastupaju na binama koje su besplatne za publiku: River, Open, Movie, Matine, Welcome, Youth i Jam Session stejdž.

MUZICKI-FESTIVALI-PRAVA-LETNJA-POSLASTICA!13

Važan segment festivala predstavlja Nišville JAZZ workshop, uspostavljen 2007. godine. Prve godine džez radionica gitarsku radionicu su držali Larry Coryell i Vlatko Stefanovski, a 2008. godine je organizovan bubnjarski master klas (predvači: Billy Cobham i Marion Felder) i gitarska radionica koju su držali Rodney Jones, Jan Vaclav Vanek i Stochelo Rosenberg. Od 2009. godine svi značajniji učesnici festivala učestvovali su kao predavači u konceptu besplatnih džez radionica za skoro sve instrumente koji se koriste u ovom muzičkom žanru. Ove godine se festival održava od 11. do 14. avgusta (9. i 10. na River stage-u, na nišavskom keju, održaće se tradicionalna Nišville uvertira „Prijatelji Šabanu”), a najznačajniji učesnici su: Joss Stone, Al Di Meola, Cyrus Chestnut – Buster Williams – Lenny White Trio, Soweto Kinch, Bill Evans Band, Shakatak…

Obezbedite svoje karte na vreme!

Share