Muzička rapsodija u Beogradu

„Rapsodija” simbolični je slogan 21. Guitar Art festivala koji se i ovog marta održava u Beogradu. Okosnicu ovogodišnjeg festivala čini trinaest velikih koncerata uz prateći program i preko 130 najznačajnijih gitarista na muzičkoj sceni. Snažne emocije, nova forma, nikad više različitih projekata, koncerata, ali i muzičara i stilova širom sveta obeležiće festival. Predstojeće festivalsko izdanje predstaviće muzičku rapsodiju, u okviru koje će se veliki koncerti održati ponovo u beogradskoj Kombank dvorani, klasika u atrijumu Narodnog muzeja, a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar rezervisana je za veliku salu Kolarčeve zadužbine.

Jedan od najboljih flamenko gitarista nove generacije Danijel Kasaresa sviraće prve noći. Ovog puta Danijel Kasares sa svojim bendom predstavlja novi projekat „Magiterráneo”, na kome se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom. Kasares se sa ovim projektom vraća na jug, gde Mediteran ponovo postaje njegova najveća inspiracija.

Publika će imati prilike da uživa i u romskoj muzici za koju se i kaže da je muzika sa dušom. Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova „Cigani lete u nebo”, „Moja slatka umiljata zver” i drugih, publika će imati prilike da čuje druge noći festivala.

Popularni italijanski gitarski kvartet 40 Fingers, koji će prvi put nastupati u Beogradu, najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani, sa posebnim programom koji počinje mirno filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare.

Među izvođačima koji će takođe imati svoj nastup na festivalu našla su se i sledeća imena: Ištvan Remer i Goran Listeš iz Hrvatske, Gitarski kvartet „Concordis” iz Portugala, Rafael Agire iz Španije, Šamipija Duo iz Japana, Furat Qaddouri Duo iz UAE, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereta iz Srbije. Nemački kompozitor Hoakin Klerč komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art Festivalu. Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko TamajoDavid Martines i Rafael Agire.

Počinje nova, treća era Guitar Art-a koja donosi brojne inovacije. Guitar Art gradi most koji strateški povezuje kulturu i biznis.

Share