Multimedijalna izložba Mrtvo mišljenje

U ponedeljak 15. oktobra u KC Grad (20h) otvara se samostalna izložba „Mrtvo mišljenje“, multimedijalnog umetnika Žarka Aleksića, koji živi i stvara u Beču. Aleksić se publici KC Grada predstavio tokom novembra 2015. godine, kada je kolektiv Umetnik*, čiji je Aleksić osnivač, priredio izložbu ART FAIR.

Mrtvo mišljenje je kompilacija skorašnjih projekata, uglavnom prikazivanih u Beču, koji su objedinjeni u multimedijalnu postavku.

Aleksićevo umetničko istraživanje je multidisciplinarno, usmereno na art and science diskurs, pa odatle proističe njegovo interesovanje za medicinu i psihologiju, njegovi medicinski portreti – brain pictures, interaktivne instalacije i video radovi bazirani na medicinskim i psihološkim studijama i eksperimentima, ali i na filozofskim pitanjima, poput egzistencijalističkog „Ko sam ja?”. Postavku će zaokružiti i najnoviji projekat koji će premijerno biti prikazan u Gradskoj galeriji KC Grada, a o kome autor ne želi da otkriva ništa unapred.

Aleksić izlaže samostalno od 2013. godine, simultano prikazujući svoje stvaralaštvo u Srbiji i Austriji, gde je studirao na Akademiji lepih umetnosti u Beču, u klasi profesora Martina Guttmanna. Pored samostalnog stvaralaštva, Aleksić stvara i u okviru grupe UMETNIK* čiji je osnivač, a koju je beogradska publika imala prilike da vidi na izložbi ART FAIR u Kulturnom centru Grad 2015. godine, ali i u Berlinu, Splitu i Požegi.

Polje interesovanja Žarka Aleksića je interdisciplinarno povezivanje umetnosti i nauke, medicine i psihologije, tzv. neuroestetika, a okrenut je savremenom multimedijalnom pristupu uz interaktivne instalacije, performanse, video umetnost i dokumentarnu fotografiju.

Share