Monodrama Edit u Bitefu

Nakon dve godine izvođenja po alternativnoj i institucionalnoj pozorišnoj sceni, nakon 5 nagrada među kojima su i one najvrednije – nagrade publike, monodrama o Edit Pjaf biće izvedena i u Bitefu 03. februara u 20 časova.

Monodrama Edit, o najpoznatijoj i najvoljenijoj šansonjerki na svetu, već dve godine pronalazi svoj put do najrazličitije publike.

Predstava je igrana od Beograda preko Bečeja, Niša, Novog Sada, Rume do Pariza i nazad. Milena i Jug (kompozitor i pijanista) su kao i Edit nekada, nastupali u pozorišnim salama, hangarima, galerijama i ulici. I na svakom od tih mesta publika se uvek put pitala isto – ko se usuđuje da peva kao ona? Kako će jedna glumica, jedan pijanista i jedan trapez ispričati tako veliku priču? Dobili su odgovor.

Dodeljujući autorskom timu „Edit“ nagradu za najbolju monodramu na festivalu Be:femon, predsednica žirija Dušanka Glid Stojanović je rekla:

„Milena Živanović sa svojim autorskim timom spaja varijete, cirkus, pantomimu, burlesku i muziku, i sve to veoma sugestivno, smelo, srčano, emotivno i nepretenciozno. Njihova Edit je i pisana i vođena i glumljena tako da možemo videti taj veliki život majušne ženice kojoj su pariske ulice kao krvotok, siromaštvo kao prihvaćena sudbina, gubitak kao neminovnost, glad kao deo stvarnosti, a talenat kao ulazak u krugove kojima nikada nije pripadala niti im se divila.“

Nakon dugačkog puta koji je prešla i mnogih izvođenja za veliki i mali broj ljudi, koja su je obogatili i izbrusili njen izraz, Edit će ponovo oživeti za publiku. U sali koja dopušta da se trapez okači na visinu od deset metara, sjajne akustike i širokog svetlosnog spektra Milena Živanović će napraviti intimno a snažno polje igre za sebe i publiku.

fotografije: Miklos Barna Lipovski

Share