Moje eko navike: Katarina Ivakić

Razgovore o eko navikama započinjemo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, otkrivaju trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima Katarina Ivakić osnivačica prve „body positive” zajednice u Srbiji i „plus size” brenda KATALIZA, social media menadžerka, producentikinja i kreativka koja veruje u moć promene koja kreće od pojedinca. Za rubriku moje eko navike, Kata nam je ispričala šta uvek nosi u svom rancu, zašto voli da  auto ostavi na parkingu i dan provede pešačeći, kao i na kojoj navici će raditi u narednom periodu.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Da ne doprinosim dovoljno. Da mogu više, svesnije i odgovornije da delam.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kata Ivakić (@kataivakic) дана

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Kada sam dobila poziv za ovaj intervju, bila sam uverena da ja nemam eko navike. Nikada se nisam oglasila, a ni osvestila šta je zaista eko što radim. Ali evo: prestala sam da puštam vodu iz česme da curi dok perem zube, umivam se, perem sudove ili dok se kupam. Nosim flašicu vode uvek sa sobom. Nosim dva cegera u rancu jer jedan nikada nije dovoljan u kupovini. Počela sam da plaćam račune putem aplikacija, i odvikavam se od računa u print formi. Živim minimalizam – u mom stanu nema puno stvari, i zaista sve što mi nije bilo potrebno poklonila sam ili dala na dalje korišćenje, posebno garderobu. Gajim biljke, zasadila sam jedno drvo za sada. Volim ulove iz Second Hand radnji, a i sam Kataliza brend je eko – sama sebi šijem i pravim garderobu. Takođe kao neko ko je na influenser sceni, volim da kupujem prirodne stvari (Alverde kozmetika, Lidl ima proizvode od 100% pamuka). Podržavam akcije svih brendova koji su izbacili kese iz upotrebe. Sigurna sam da ih ima još, ali da ih nisam uočila – zato je ova rubrika u Pleziru sjajna jer nas tome uči. Možda najvažnije, promovišem mikro uticaj, jer kada bi svako bar jednu svoju ne-ekološku naviku promenio, to bi imao makro uticaj za čovečanstvo.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kata Ivakić (@kataivakic) дана

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Volim kada me uhvati period pešačenja – onda fanatično svuda idem pešaka, a ne kolima. Misli su mi sređenije, odslušam podkast ili prosto ćutim sa sobom. Bilo mi je neverovatno kada sam imala jednu raspravu na Instagramu na ovu temu, jer mi je jedna žena rekla da je hodanje do posla apsolutno gubljenje vremena i da ona uvek ide kolima. I ja kao vozač razumem da je to ušteda vremena, ali mnogo više dobijam kada ta dva sata peške do posla i nazad provedem sa sobom, aktivna.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kata Ivakić (@kataivakic) дана

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Reciklaža. Ovo je nešto što me najviše brine. U Srbiji to nije uopšte rešeno. Ne vidim zašto to nije u top 3 prioriteta zemlje Srbije, kada se tiče planete zemlje. 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kata Ivakić (@kataivakic) дана


Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Na tome da uvek sa sobom nosim svoje posudice za ručak, a ne da kupujem „take away“ u plastičnim kutijicama, ali to zahteva da počnem da kuvam, što je nova tema. 🙂

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kata Ivakić (@kataivakic) дана

Share