Moje eko navike: Jelena Malenović

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima Jelena Malenović sertifikovana instruktorka joge, koja je svoju dugogodišnju joga praksu posvetila razumevanju i primeni joge u svakodnevnom životu kao i njenim terapeutskim dejstvima, posebno proučavajući efekte disanja u razrešavanju različitih psihofizičkih stanja izazvanih modernim načinom života. Ukoliko želite da osetite blagodeti joge disanja, pogledajte raspored dostupnih termina i pridružite se Jeleni na nekom od otvorenih časova.

Na svom blogu Spice&Sunshine i instagram profilu @jelenamalenovic_plantbasedfood Jelena istražuje šta sve možemo da uradimo za sebe i životnu sredinu, sada i ovde, sa onim sa čime raspolažemo. Kako kaže, njen blog je nastao iz njene lične potrage kako da svoj svakodnevni život obogati jednostavnim, zdravijim i zelenijim izborima. I ukusnijim! Jer celovita biljna ishrana nikako ne znači da moramo da se odreknemo uživanja u hrani. „Verujem da možemo da se hranimo i zdravo i ukusno, i živimo u skladu sa sobom i prirodom.” U razgovoru za #mojeekonavike Jelena kaže: „Ono što moramo da razumemo jeste da nije problem u nekom proizvodu ili mesu na primer, već u našoj želji da jedemo šniclu svaki dan, za doručak, ručak i večeru. I da su upravo te naše želje i doprinele hiperprodukciji svega što ugrožava životnu sredinu i naše zdravlje.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Održavanje stalne ravnoteže između Šta-mi-stvarno-treba i Šta-mislim-da-mi-treba i preispitivanje potrošačkih navika. Nema tog resursa, ma kakvu god on eko ili bio etiketu nosio, koji je nepresušan i osim što je važno da se okrećemo zelenijim izborima, još je važnije da osvestimo da i njih moramo pažljivo i mudro da koristimo. A kada jednom krenemo u tom procesu shvatimo koliko nam je zapravo malo potrebno za udoban život.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spice&Sunshine Blog (@jelenamalenovic_plantbasedfood) дана

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Moja veganska ishrana je moja najveća eko navika, mada na to gledam najpre kao na životni stil i trudim se da veganstvo proširim i na ostale sfere u životu. Pored etičkog i direktnog uticaja na smanjenje emisije gasova, takva ishrana sa sobom povlači veoma ekonomičnu pripremu, manje trošenja struje, malo ili nimalo bacanja hrane. Druga je redovna praksa joge koja mi omogućava da budem u dodiru sa svojim stvarnim potrebama i da u veoma praktičnom smislu postanem svesna koliko utičemo jedni na druge, a svi zajedno na ravnotežu u prirodi.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spice&Sunshine Blog (@jelenamalenovic_plantbasedfood) дана

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Uživanje u kontaktu sa prirodom svakodnevno, bar na par minuta i makar negujući neku saksijsku biljku ako nemamo drugih mogućnosti. Osim što je taj kontakt za nas lekovit, to je način da povratimo ljubav i poštovanje prema prirodi, da prestanemo da je podrazumevamo i da razumemo da sve što činimo njoj, činimo sami sebi i svojoj deci. A kao bonus, gledanje u zvezdano nebo ili zeleno lišće je mnogo bolje za um od gledanja u bilo kakav ekran.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spice&Sunshine Blog (@jelenamalenovic_plantbasedfood) дана

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Učenje da prevaziđemo periode „eko-anksioznosti“, mešavine straha i razočarenja kada shvatimo da ne možemo da primetimo efekat svog pojedinačnog doprinosa, da je u svetu i sistemu u kojem živimo gotovo nemoguće biti sasvim ekološki ispravan i da je sam ekološki problem toliko kompleksan da mnoga rešenja zapravo stvaraju dodatne probleme. Na primer, bademovo mleko ili avokado koji su baš kao eko-rešenja postali toliko popularni da sada njihova hiperprodukcija pravi nove ekološke probleme. Veliki je izazov danas odoleti marketingu i industriji opšte sreće i zdravlja koja nam obećava iskupljenje ako kupimo eko proizvod umesto onog koji zagađuje. Ono što moramo da razumemo jeste da nije problem u nekom proizvodu ili mesu na primer, već u našoj želji da jedemo šniclu svaki dan, za doručak, ručak i večeru. I da su upravo te naše želje i doprinele hiperprodukciji svega što ugrožava životnu sredinu i naše zdravlje.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spice&Sunshine Blog (@jelenamalenovic_plantbasedfood) дана

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Definitivno na širenju veganskog pristupa i van kuhinje i smanjenju upotrebe plastike. Već neko vreme koristim prirodne čvrste šampone, sapune i dezodoranse koji nemaju plastično pakovanje i traju znatno duže od standardnih. Često zađem i u svoju kuhinju po kozmetiku, a cilj mi je da za što više svojih mackalica i bočica pronađem biljne izbore bez pakovanja.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Spice&Sunshine Blog (@jelenamalenovic_plantbasedfood) дана

Share