Moje eko navike: Ivana Karmisevic

Razgovore o eko navikama započinjemo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, otkrivaju trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu. Danas nam je u gostima Ivana Karmisevic, autorka omiljenog eko, slow living bloga cup of tea, preduzetnica koja je svoje pratioce nedavno obradovala predivno osmišljenim setom za vežbanje Yoga i Ja #yogaija, žena i mama malene Julije. Za #mojeekonavike Ivana nam je otkrila kako svoju svakodnevicu boji u zeleno, šta uvek ima u torbi, gde i kako kupuje i najvažnije, kako uz malenu devojčicu sa svojim suprugom pronalazi načine da žive održivije, jednostavno i smisleno!

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Jednostavna svakodnevica.

Nekada se osjećam kao malo dijete koje ne razumije „odrasle“ jer ne mogu shvatiti kako netko svakodnevno bira jednokratne komade bilo čega kada može imati nešto što traje godinama. Kako, uz sve informacije, ljudi i dalje kupuju u poznatim dućanima, a znaju… ZNAM da znaju u kakvim neljudskim uvjetima se šivaju svi ti komadi. U zadnje vrijeme se dosta razbacuje svim ti pojmovima koji su navedeni u pitanju i nekada se niti ne promišlja da je to samo propaganda koja ne vodi nigdje, jer iza nje opet stoji onaj stari sustav koji ne mari za budućnost, već za profit. Eko i održivost su za mene život. Jednostavan život gdje sve ima svoju svrhu i životni krug.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Karmisevic | cupoftea.hr (@cupoftea.mama) дана


Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Danas je već nekako lakše uopće imati eko navike jer prije par godina puno stvari je bilo teško i nabaviti kod nas. Kroz dan pokušavamo stvoriti što manje smeća tako što promišljamo o kupovini svega i spravljanju namirnica koje se trudimo iskoristiti do kraja. Svu hranu spremamo u spremnike od aluminija ili od plastike koje imamo od prije, a ako je nosimo sa sobom spremamo je u iste spremnike ili u folije od pčelinjeg voska. Na samu pipu smo namontirali filter koji mehanički čisti vodu i štedi je pa tu punimo termosice i aluminijske boce koje nosimo sa sobom ako idemo negdje. Pamučne i druge višekratne vrećice su uvijek uz nas – u torbi, u autu, u jakni i na taj način izbjegavamo kupovinu plastičnih. Nekako sam se već pomirila s tim da grad možda i nije mjesto za mene pa se u slijedeće dvije godine planiramo iz glavnog grada preseliti u 2 sata udaljen gradić odnosno selo. Mislim da ću tek tu moći živjeti baš onako kako osjećam da bi svi trebali – jednostavno.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Karmisevic | cupoftea.hr (@cupoftea.mama) дана


Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Odmah u torbu ubacite termosicu ili neku drugu bocu koju ćete moći koristiti višekratno. U najmanjem džepu torbe neka vam uvijek stoje barem dvije pamučne vrećice ako se u toku dana sjetite da morate u dućan. Osobno uvijek nosim i manje pamučne vrećice ako poželim kupiti i nešto za grickanje iz rinfuze.

Potrudite se da maksimalno iznosite robu koju nosite kako ne bi često kupovali u dućanima, a ako se već zaželite novog komada odjeće – razmjenite se s nekim ili kupite u second hand shopu. U slučaju da je odjeća već poprilično potrošena – sašijte od nje vrećice ili je iskoristite za krpe u kupaonici ili kuhinji.

Krenete li čistiti stan sjetite se da jedino što trebate je soda i ocat ili odrežite naranču/limun na pola, polovicu posipajte sodom i direktno izribajte što god ste planirali.

Kavu neka vam ne toče u jednokratne čaše – ponesite svoju! Sendviče umotajte u folije od pčelinjeg voska, a drugu hranu nosite u višekratnim posudama. Ovo ne samo da je jeftinija opcija nego i daleko hranjivija i zdravija.

Meso ne kupujte u velikim supermarketima, već lokalno – tako ćete smanjiti njegovu konzumaciju, a jest ćete daleko kvalitetnije nego prije. Jaja kupujte lokalno. Povrće i voće kupujte lokalno. Poklone kupujte lokalno. Budite podrška zajednici oko sebe. Budite jedan krug koji teče i vraća se.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Karmisevic | cupoftea.hr (@cupoftea.mama) дана


Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Bio mi je popriličan izazov kada sam rodila Juliju jer odjednom se tu našla hrpa jednokratnih pelena, maramica i ostalog. Nekako smo se snašli s vremenom, ali moram priznati da je potrebno poprilično truda kako bi to sve bilo „održivo“. Kako kupujemo meso sa lokalne farme, moramo ga smrznuti i trenutno još uvijek nemamo neko prihvatljivo rješenje za smrzavanje osim plastičnih vrećica. Postoje ti neki detalji, ali najbitnije je da se trudimo. Korak po korak!

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Karmisevic | cupoftea.hr (@cupoftea.mama) дана


Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Svakako moram početi kupovati većinom iz rinfuze, jer veliki postotak otpada koji skupim su upravo pakiranja proizvoda iako se trudimo kupovati što veću gramažu i kilažu kako ne bi morali često kupovati te proizvode.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivana Karmisevic | cupoftea.hr (@cupoftea.mama) дана

Share